Karel Čapek. Muž, který zemřel pro ideál

25. prosinec 2023

Karel Čapek nebyl jen spisovatel, dramatik a novinář, jak se to opisuje z jedné učebnice do druhé, ale zejména veřejný intelektuál. Člověk, jenž promýšlí společenské problémy z dlouhodobé perspektivy a mimo úzký koridor stranických zájmů, sleduje tendence a upozorňuje na rizika. Je to zhruba ta mise, kterou v biblických dobách plnili proroci. Mzdou za ni bývalo ukamenování a osud Karla Čapka nebyl jiný.

Narodil se v Malých Svatoňovicích, vyrostl v Úpici, gymnázium absolvoval v Hradci Králové a Brně a univerzitní studia na Filozofické fakultě UK v Praze. Pracoval jako novinář v Národních listech a v Lidových novinách. Psal romány, divadelní hry, povídky, pohádky, cestopisy a eseje.

Především ale vstupoval do veřejné diskuse, seznamoval a propojoval významné osobnosti společenského života a vytrvale hájil Masarykův ideál humanity a demokracie. Po podpisu mnichovské dohody se proto stal terčem útoků českých fašistů, kteří ho nakonec také uštvali – bez ohledu na to, že řečí lékařské zprávy zemřel na zápal plic.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Čenský , Jitka Novotná , Petr Kukal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.