Režisér Karel Kachyňa. Jeho film Ucho byl 20 let zakázán

„Smyslem mého života je, kromě lásky, vyjádřit filmem svou přítomnost na tomto světě a usilovat o vzájemnou snášenlivost mezi lidmi,“ řekl jeden z nejtalentovanějších českých režisérů Karel Kachyňa, který se narodil 1. května 1924. Jeho otce byl hejtman v Kroměříži a maminka učitelka, která byla dominantní, chodila ráznou, rychlou chůzí a ostatní z rodiny za ní popobíhali.

Poslední rok druhé světové války byl Karel Kachyňa totálně nasazen v Německu a musel pilovat kov. Problém, byl, že v dílně byla spousta blech, které na něj skákaly, a on se snažil všemožně jich zbavit.

Snažil se na svět koukat pohledem dětí

Kachyňa studoval jako jeden z prvních uchazečů FAMU, následně točil filmy s vojenskou tematikou a později přešel ke snímkům, které dráždily představitele tehdejšího režimu. Například jeho film Ucho byl označen za kontrarevoluční a hned po jeho uvedení byl uzavřen na dvacet let v trezoru. Proto se Kachyňa uchýlil k tvorbě, kde se na svět snažil koukat pohledem dětí. Tyto filmy byly často oceňované a představitelům státu nebyly trnem v oku.

Jak Karel Kachyňa poznal první manželku? Jak režíroval děti, nebo zvířata a hmyz? Kam si schovával ceny, a čím okouzlil o 41 let mladší Alenu Mihulovou? To všechno se dozvíte v dnešních Příbězích z kalendáře.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Jitka Novotná , Jindřich Bíč
Spustit audio

Související