Jiří Hošek: Theresa Mayová ustála gigantický tlak. Z brexitu vyjde se ctí

20. listopad 2018

Vrcholí jednání o dohodě o brexitu. Přečká premiérka Theresa Mayová následující měsíce v čele britské vlády? A získá pro dohodu s Evropskou unií podporu v parlamentu?

Brexit

V neděli se koná mimořádný summit, který by měl za Evropskou unii dohodu o brexitu schválit. Podle šéfkomentátora televize Seznam Jiřího Hoška to už pro EU víceméně formalita. Mnohem zásadnější bude vývoj ve Spojeném království.

Obhájí Theresa Mayová dohodu s EU?

„Politický osud Theresy Mayové je poněkud nahnutý, byť zatím ještě rebelové uvnitř její strany nedali dohromady 48 podpisů, potřebných k vyvolání hlasování o nedůvěře. Přitom při hlasování potom potřebují získat na svou stranu asi 158 členů poslaneckého klubu,“ říká bývalý zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii.

Theresa Mayová ustála tak gigantický tlak, musí žonglovat s tolika míčky současně, že je to až obdivuhodné.
Jiří Hošek

Zatím se tedy zdá, že pokud k hlasování vůbec dojde, Theresa Mayová by ho měla přežít. A naopak by jí to mohlo dát příležitost se nadechnout a posílit svoji politickou pozici. Britská premiérka podle Jiřího Hoška v posledních týdnech dokázala, že z krizové situace kolem brexitu nakonec vyjde se ctí.

Jakou cestu si zvolí Velká Británie?

Brexit

Podle Theresy Mayové existují pouze tři možná řešení situace – současná dohoda s EU, žádná dohoda nebo žádný brexit. Šéf unijního vyjednávacího týmu mluví v posledních dnech o první variantě, tedy spořádaném odchodu. Situace v Británii ale vůbec není tak jednoznačná.

„Paní Mayové slouží ke cti, že nějaký text nakonec vůbec vzniknul a teď bude klíčové, aby pro dohodu získala podporu parlamentu. Tam to ale z jejího pohledu vůbec dobře nevypadá,“ dodává Jiří Hošek. V posledních dnech se navíc podle něj do hry plíživě vrací i varianta, že by k brexitu nakonec vůbec nemuselo dojít.

Další témata rozhovoru: Jaký vliv bude mít brexit na rozložení politických sil v Evropské unii? Jak ovlivní stabilitu EU odcházení Angely Merkelové? Je na obzoru vytvoření společné evropské armády? A jaké otazníky její případný vznik vyvolává? Jak na vývoj v Evropě reaguje NATO? Kdo bude favoritem amerických prezidentských voleb v roce 2020? A kdo stane v příštích letech v čele EU?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související