Jak to vidí Jan Petránek - 14.1.

14. leden 2010

Čtvrtečním hostem pořadu Jak to vidí ČRo 2 - Praha (po 8:30 hodině) byl komentátor Jan PETRÁNEK. (Pozn. Náš host přislíbil, po delší době, kdy byl pracovně zaneprázdněn a také nemocen, účast v pořadu také cca za měsíc. Můžeme se tedy těšit ...) (Od 1. září 2008 zveřejňujeme /až po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí/ needitované a neautorizované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad ZDE na také najdete ve zvukové podobě.)


Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Skalní posluchači to už jistě vědí a očekávají našeho dnešního hosta. Půlhodinky Jak to vidí. Na návštěvě v Českém rozhlase 2 Praha je po čase publicista, komentátor Jan Petránek. Dobrý den.

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Dobrý den i vám i posluchačům.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Pane Petránku, na úvod mi dovolte poděkování od desítek našich posluchačů, kteří s vámi vstávali v ten nevděčný čas prvního ledna do osmé hodiny. V novoročním Dobrém jitru jste hovořil také s kolegou Janem Burdou na posluchače Českého rozhlasu 2 Praha, přál jste jim vše dobré. Oni sborově říkají: "Také přejeme panu Petránkovi jen to nejlepší a děkujeme za vysílání."

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Já také děkuji samozřejmě za tak velkou přízeň. Musím přidat jednu legrační záležitost. Z Kalifornie nás poslouchali internetu přátelé, kteří ovšem vzhledem k tomu, že mezi Prahou a Los Angeles je 9hodinový rozdíl, tak nás vlastně poslouchali, ještě než oslavili silvestrovskou půlnoc. Ale velice se bavili a slzeli a vzpomínali na starou dobrou vlast s tím, že tedy netušili, jak my budeme pod sněhem, neboť tam panu Karlíčkovi už kvetly v jeho zimní zahradě růže.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
No vidíte to. Tak to jste mi nahrál, protože sněhem vlastně můžeme i začít tu dnešní půlhodinu Jak to vidí.

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Vy tady chcete mít sněhuláka?

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
No, vy jste ho přinesl do studia trochu. Opravdu, nebudeme dělat sněhuláka, podíváme se přes ty naše české, moravské a slezské, sněhem zaváté silnice, přes ty závěje právě až do Ameriky, kde jste byl i ve vzpomínce na novoroční Dobré jitro před chvílí. Co tam budeme hledat? Tam je také dost sněhu.

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
No, teďka je tam hodně sněhu. Washington, Oregon, pokud jde o pacifickou stranu, čili Tichý oceán, tam kdysi bydlíval můj velice dobrý přítel, profesore Luis Wasserman. Učil na /nesrozumitelné/ a potom i na té severně washingtonské. Mám na mysli ten Washington, který je jako stát pod Kanadou úplně na dalekém západě, ne ten Washington, který je hlavním městem. A tam říkal: Já nemám nikdy problém se dostat do univerzity, protože když v noci začne padat sníh, tak všichni ti, kteří jsou tady na té trase 80 kilometrů, sednou do auta, případně velice jednoduchým trikem si připnou radlici a očistí silnici. A když to dělají třeba víckrát, tak potom přijdou s účtem na místní municipalitu a tím to bez řečí proplatí, protože důkaz je jasný, silnice je sjízdná. A na východním pobřeží to funguje také. Tam svého času působil můj syn, který objížděl 150 kamenolomů, kde opravoval vrtné soupravy těch, které drtí, lámou kámen. A já jsem mu říkal to je ta oblast Nová Anglie mezi New Yorkem a Kanadou, jak se tam proboha, když pořád se mluví o tom, jaké jsou tam sněhové závaly, tak mi opakoval vlastně zkušenost profesora Luise Wassermana, že kdokoli večer nebo v noci, ráno vidí, že sněží, tak má takový dobrý automobil, na kterým může být a nemusí být. Jednoduše připne radlici a jede. A potom si to nechá proplatit od místního úřadu. Pokud jde o kalamitní stav, je to něco jiného, ale tohle ve většině případů velice dobře funguje.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Trochu se teď obávám zeptat se na váš názor, na odklízení sněhu tady u nás v Česku, jestli jste byl i vy svědkem toho, že se nedalo někde projít. Jaký je váš názor na cestáře v České republice v jednadvacátém století? Ptám se také proto, že je to naše dnešní téma dne.

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
No, já bydlím v Jičínské ulici na Žižkově a tam za celé ty dny, kdy je ta kalamita, se nikdo neobtěžoval to protáhnout, přičemž Jičínská ulice je od Václaváku a od italské ulice jediná ulice, která je takříkajíc magistrální. To jsou desetitisíce aut denně, ale prostě na tuhle tu ulici zapomněli, takže jsem tam zvedal už ze země 3 nebo 4 stařenky a jen s humorem jsem si vzpomněl na to, na včerejší radu z BBC. Choďte tak, abyste měli nohy o 5 centimetrů více od sebe. Když uklouznete, nedosednete na vlastní nohu a nezlomíte si tedy ji v kotníku. Tak jestli to funguje, nevím. Ale vzhledem k tomu, že to opakovali dvakrát i dneska ráno, tak si myslím, že na tom něco může být.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Říká Jan Petránek, který tímto zve magistrátní úředníky, obecně cestáře do Jičínské ulice.
Posloucháte Český rozhlas 2 Praha Jak to vidí dnes publicista a komentátor Jan Petránek. Teď takové smutnější téma, mnohem smutnější - zemětřesení na Haiti. Zabilo opravdu hodně lidí, tuším, že až statisíce. Jak to vidíte?

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Největší problém je v tom, že přístav je pobořený, neexistuje telefonní spojení. To ..., musel bych tedy říct to, co jsem dneska nenašel, ani takové ty základní údaje v dnešním tisku, že Haiti je třeba jen třetina České republiky co do velikosti. Něco přes 27 tisíc kilometrů čtverečních. Hlavní město má ale dva miliony lidí a celkově je to co do obyvatel srovnatelné s naší republikou. A ti lidé jsou tam skutečně ve velkém zoufalství. Při nočním monitoringu toho, co tomu říká svět. Je to na prvním místě všech televizních a rozhlasových stanic. Japonsko, Indie ... Indie, ta má dneska, začíná tam /nesrozumitelné/ to znamená, že víc než několik milionů lidí se začne koupat v Ganze. Je to jednou za 12 let, takový ten veliký obřad. Ale i když tohle bylo v Indii vždycky na prvním místě, tak tohle ustoupilo té hrůze na Haiti. Samozřejmě Austrálie a Nový Zéland, ty víc řekly, že kvůli zemětřesení na Haiti odřekla Hilary Clintonová návštěvu jejich zemí a vrací se rychle do Washingtonu. Haiti je přece jenom kousíček od amerických břehů, tudíž Spojené státy mají pocit, že mají největší odpovědnost za to, aby rychle pomohly. Takže se tam vypravuje několik vrtulníků, Rusové tam vypravili 3 letadla, Čína taky, ale to hlavní, co tam je, je ta beznaděj, že nejsou léky a není pitná voda. To je teďka asi to nejhorší. Takže myslím si, že na Haiti dneska myslí celý svět, neboť podle upřesněných údajů je to nejhorší zemětřesení za 370 roků.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Pane Petránku, jak by se měla v takové situaci zachovat Česká republika v rámci svých možností podle vás?

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Já myslím, že tady, a to ještě bych měl připomenout, že generální tajemník OSN Pan Ki-Mun řekl, že tam zahynulo taky 16 pracovníků OSN. V těchto případech nejde jenom o Haiti, jde o mnoha katastrofy, mnoho katastrof tohoto typu. Měla by existovat nějaká světová centrála, aby se tam nevozilo zbytečně něco a zároveň aby existovaly nějaké mezisklady, které by ihned pomohly. Byl bych pro to, aby Česká republika automaticky se ptala nějaké mezinárodní centrály, protože už jsme to viděli od doby, kdy třeba ve Spivaku byla zemětřetím, pak bylo v Íránu. Já jsem jednou letěl do Íránu, to bylo hned po sametové revoluci, do Íránu pomoct s nákladem plným pomoci do Teheránu. A když jsme tam přistáli, tak to bylo krátce po revoluci, kde se dostal tento nový teokratický režim k moci a ten po nás vyžadoval, abysme zaplatili horentní sumy jen za to, že tam letadlo smí přistát. Čili tady by asi zdravý rozum a mezinárodní organizace, velice přesně řízená a odborníky, to by bylo na místě.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Za ukrajinskými dveřmi jsou prezidentské volby, do jejichž začátku zbývá pár dní. Tuším, že o víkendu se uskuteční. Nejznámějšími kandidáty jsou Viktor Janukovyč, Julije Tymošenková a Viktor Juščenko. Co předchází volbě, jaká je šance jednotlivých kandidátů na vítězství a co si o tom myslí samotný prostý lid, bychom mohli říci, který bude mít novou či staronovou hlavu státu? Ptám se na vlnách Českého rozhlasu 2 Praha Jana Petránka.

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Já jsem se samozřejmě sám taky ptal svých ukrajinských přátel a řeknu vám, ty ukrajinské volby mají v sobě něco strašně smutného. Jednak že je to v samotném lednu a jednak máte tam 18 kandidátů. Samozřejmě ti hlavní odpadnou. Nynější prezident Juščenko si nedělá šance s tím, že už má jako prorokováno tak kolem 4, 4,5%, dělá jeho možnost. Ale to není důležité. Důležité je, že z těch 18 kandidátů skutečně velice rychle 16 odpadne. Dost pobaví lidi, kteří se zajímají o ukrajinskou situaci, že taky jeden kandidát si dal nové jméno.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Ale ...

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Jmenuje se Proti všem, takže to je specifika východních zemí. Mívalo to i Rusko, to od toho chce upustit, ale Ukrajina ... Moh jste hodit při hlasování o místních volbách i volbách prezidentek lístků, lístky, které se jmenovaly Proti všem. Prostě je to výraz ... A teďka to Rusko samozřejmě říká, že je to zbytečné. A nevím, jestli tedy kandidát, který si dal jako přímo příjmení /nesrozumitelné/, tak jestli ten uspěje. Samozřejmě že ne. Vypadá to, že to bude souboj mezi Janukovyčem, kterému se říká, že je to proruský kandidát, on tvrdě tvrdí, že je proukrajinský kandidát, který chce vyvážený vztah mezi Moskvou a Washingtonem, pokud jde o zahraniční politiku. Ale hlavní, že je ta domácí politika. A mě tady nejvíc na té ukrajinské situaci zaujal článek ředitele Světové banky pro Ukrajinu Martina Reisera, který dává přesný seznam toho, co by Ukrajina měla dělat, ještě než se v dubnu sejde první zasedání, takzvané jarní zasedání parlamentu. A ukazuj se, že ta Ukrajina je na tom mnohem hůř než třeba, když se podíváme na naše problémy s deficitem. Tam je otázka taková, že už je seznam toho požadavku Světové banky a Mezinárodního měnového fondu, co by Ukrajina měla a co doslova nesmí. Je tam dokonce teďka na Ukrajině koluje veliký článek /nesrozumitelné/ to zveřejnilo a to kvalifikuje, že poslední desetiletí je takzvané ztracené desetiletí. Za celých 10 let šla ukrajinská ekonomika tak dolů, že světová ekonomická a finanční krize Ukrajině podrazila nohy neobyčejným způsobem. Zase se musím zmínit o tom, že teď se nejvíc mluví, jestli přes Ukrajinu půjde plyn a zda to bude v pořádku. Myslím si, že západní delegace, které tam byly během loňského roku, ukazují, že problém není v ruské neochotě, Rusko především proto, že se samo dostalo do svízelné situace pro finanční a hospodářskou krizi nebo jeden z důsledků toho byl, chce zoufale prodávat ten plyn, protože když neprodáte jednu z mála komodit, s kterou ve světě vůbec uspějete, a Rusko může prodávat akorát zbraně, ropu a plyn jako hlavní artikly, no tak samozřejmě nemáte zájem z sebe dělat obchodníka, který je neschopný své zboží dodat. Takže je to teďka na Ukrajině a Julije Tymošenková zaručila, to bylo včera v 11 večer našeho času, kdy v kyjevském rozhlasu řekla ano, my budeme dodržovat všechno, aby Evropa západní se nemusela bát, že nedostane plyn. Vždyť jako vemte si, že 20 až 25% toho, co západní Evropa spotřebuje, pochází právě z těch ložisek, které jsou daleko na východě.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Tedy tranzit plynu, problematika plynu bude tím hlavním a nejdůležitějším úkolem nového prezidenta nebo prezidentky na Ukrajině?

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Já bych řekl, že to bude jenom garance, ale samotná Ukrajina chce se obrátit v únoru a v březnu na hlavní partnery dodavatelské v Evropské unii a požádat o to, aby tady byla určitá restrukturalizace neboli jinak se pomaleji se splácí dluhy. To vždycky mě dojímá, jak se řekne místo víš co, já ti ..., kolik jsem ti dlužnej? Já ti to dám pozdějc. A v odborné literatuře se pak poví o takzvané restrukturalizaci dluhu.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
To je pěkné. Pane Petránku, na uzavření toho našeho ukrajinského bloku, bude tedy nějak klíčové jméno prezidenta pro mezinárodní vztahy Ukrajiny se světem?

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Jistěže jo. Tak samozřejmě domnívám se, že tady ještě zdaleka ta situace není vyřešena a že největší šance má tedy Janukovyč a Tymošenková, že je na druhém místě. Nevylučuju, že až bude druhé kolo, takže tam se ty misky vah mohou přehoupnout pro kandidáta, který se mnohem víc usmívá na západ než na východ.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Publicista a komentátor Jan Petránek, který je dnešním hostem půlhodiny Jak to vidí, je známý svou vášní pro zahraniční média. Slyšeli jsme, že v 11 hodin včera večer poslouchal Kyjevský rozhlas. Pokud jsem já vás poslouchal dobře, máte rád také surfování po zahraničních internetových denících a magazínech, na jejichž stránkách dokážete, řečeno webovou řečí, surfovat celé noci. Asi nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že jednou z pravidelných destinací vašich výletů je Čína. I tentokrát jste se tam vypravil?

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
No, vzal jsem to přes Google, protože Google hrozí nyní Pekingu a musím ..., to bych se musel podívat do svých poznámek, kdy vlastně to Google začal. Nemám to tady, nechal jsem to u sebe doma. Nebo přece jenom ..., ne, nechal jsem to doma. Je to 2, 3 roky, co Google byl v naději, smím-li to tak říct, že Čína bude ostražitější při spolupráci s Googlem. Ten Google, to je skutečně světová encyklopedie, kde najdete naprosto všecko.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Internetový vyhledávač pro ty, kdo ho neznají.

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Správně, děkuji za doplněk. A teďka byl server Google napaden. Google říká, že když ty útoky hackerů, to jest těch, který vám najednou vpadnou na vaše internetové stránky a dělají vám tam brajgl, takže s tím se, s tím se musí potom rozloučit, Google se spoluprací s Čínou. A nyní ovšem Google byl velice delikátní. Neobviňuje čínskou vládu, i když většina lidí ve světě si může myslet, že čínská vláda blahosklonně nechává svým hackerům, já bych řekl chuligánům v internetu, aby ničila toho, koho nemá ráda. A tady samozřejmě všechny ty informace, které jsou čínské vládě nepříjemné, ty dávají důvod pro to, myslet si, že tedy ti hackeři neboli ti chuligáni internetoví můžou tohle provést. Ale když Google začne bojkotovat Čínu, tak to Čína velice tvrdě pocítí. Nezapomeňte, že dneska už skutečně je možné, aby třeba i Wikipedie i samotný Google operoval v azbuce, aby operoval v dévanágarském písmu, tedy v hlavním písmu Indie, aby to umělo katakanu a další jazyk ..., další grafickou podobu japonského písma. Tak tohle to je něco, co, myslím, Čína bude chtít nějakým způsobem přece jenom vyřešit. A Google to nechává na Pekingu, aby přišel ke křížku. Ale v každém případě, to co se děje a vy jste už zkušený moderátor, dá se říct, že něco neobyčejného. Mě například dneska v noci nebo před ránem kolem páté hodiny až skoro vylekala zpráva, co se děje s New York Timesem. Tak fantastický světový bych řekl symbol hlavních zpravodajských údajů si říká, že možná to může zabalit. Co to je? My jsme za poslední 2 roky došli na této planetě k tomu, že začaly umírat tištěné deníky. A to postihlo desítky deníků v Anglii, desítky deníků v Americe, tištěná média už prostě lidi nekupují. Já to vidím i na našich stáncích, jak zejména starší lidi si koupí třeba týdeník Český rozhlas, kde mají základní údaje na týden, ale už nemají na to, aby platili každý den třeba za jednu nebo dva. Já si už nedovolím koupit si denně třeba New York Times, který tady v Praze stojí asi stovku. Samozřejmě buď si ho jdu přečíst do knihovny, kde tedy může být k dispozici, ale tam je třeba na náměstíčku, že jo, kousíček od Staroměstského náměstí ...

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Na Mariánském náměstí.

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
... na Mariánském náměstí, ale spíš už skutečně já patřím a většina intelektuálů už si čte noviny online. To znamená v té světélkující obdélníkové podobě, kterou tady ve studiu mám před sebou. To je nezbytnost. Ale není skutečně ztráta tištěného média něco, co je až hrozivé? Já se obávám, že ano, a bude potřeba asi to řešit nějakou daňovou benevolencí jednotlivých států, které budou mít zájem, aby tištěná média neskomírala a nezbyl z nich jenom bulvár.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Můžeme se ještě na skok vrátit k té Číně. Které zprávy jsou teď aktuálně pro ni nepohodlné, které jste někde vyčetl, nebo naopak jste se o nich nedozvěděl, ale víte o nich z jiných zdrojů?

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
No, tak Čína především nechce, aby byla kritizována za to, jak tvrdě postupuje proti těm, které považuje za nebezpečnou opozici. Jinak je šokující, do jaké míry Čína je naprosto otevřená, pokud jde o základní informace. Čína klidně zveřejňuje, jakým způsobem postupuje poušť, která zahlcuje, jakým způsobem se zmenšuje rozloha orné půdy. Čína ale umí taky velice tvrdě ukazovat negativní rysy své současnosti. Poslední zpráva, tuším dva dni, jsem zjistil na Sinchua, to je hlavní, co je pro nás ČTK, to je Sinchua pro Čínu, že 106 tisíc úředníků bylo tvrdě potrestáno za korupci a jmenujou dokonce i členy strany, ředitele společností. Oni umějí říct tohle to, co každého fandu, kdo má strach o tom, jak vypadá dneska bezpečnost světa, to je jen na ... a to pro ty, co tedy umějí jít na internet, tak vemte si sinodefence.com a tam si najdete poslední ukázky, jak vypadá čínská atomová zbraň. Máte tam všechny typy toho, jak vypadá atomová zbraň, vodíková zbraň, máte tam všechny rakety a v pondělí Čína vyzkoušela ...

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
To je strašivé, to vám povím.

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Není to tak strašivé, protože oni mají k dispozici jenom velice omezený dosah těch raket a říkají, že tedy sestřelili jednu raketu protiraketou a to nad svým vlastním územím a že to bylo ve střední fázi letu. Tohle to všecko tam najdete včetně zobrazení všech typů čínských raket naprosto otevřeně. Ta raketa, která zřejmě teďka vzbudila nejvíc rozruchu v pondělí, velice se podobá S400, kterou vyráběl a vyrábí Sovětský svaz jako ..., pardon, Rusko jako něco nejmodernějšího v ruských závodech.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Pane Petránku, máme poslední, řekněme půlminutu, nevím, zdali se to dá takhle shrnout, ale na co vy se coby elitní žurnalista, publicista, komentátor těšíte v roce 2010, co budete sledovat a k čemu budete přinášet komentáře i k nám sem do rozhlasu?

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
No, tak především můžu pořád hlídat zeměkouli jako takovou a osobně s nejvíc těším na to, jak bude vypadat fotbalové mistrovství světa.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Tak to řekl publicista a komentátor Jan Petránek v dnešním pořadu Jak to vidí. Já děkuji za návštěvu a budeme se tady u nás na Praze brzy těšit na slyšenou.

Jan PETRÁNEK, publicista, komentátor
--------------------
Já s také budu těšit. Hezký rok našim posluchačům ještě jednou.

Tomáš VOŽENÍLEK, moderátor
--------------------
Poslechnout si dnešní pořad můžete i po třiadvacáté hodiny. Celý jeho přepis najdete na stránkách www.rozhlas.cz/jaktovidi. Příjemný poslech i dalších minut programu Českého rozhlasu 2 Praha přeje Tomáš Voženílek.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jan Petránek
Spustit audio