Igor Bareš: Pro herce je dobré, když je výrazný typ. My, co vypadáme normálně, musíme mít talent

13. duben 2015

Původně chtěl pracovat se zvířaty, ale pracuje s lidmi. Na Akademii múzických umění se dostal na první pokus. Už 10 sezón hraje v Národním. A manželku taky poznal na jevišti. Dodnes s ní rád hraje.

Manželkou Igora Bareše je herečka Antonie Talacková. Poznali se v Mahenově divadle v Brně. Hráli například Krásku a zvíře. Aktuálně hrají manžele rozvedené po 12 letech v představení Jenom život.

Igor Bareš a Toulky českou historií

Hlas Igora Bareše zněl i v úspěšném pořadu Dvojky Toulky českou minulostí. Dojíždění do Brna ale nešlo časově skloubit. „Je mi to líto, protože jsem velký milovník historie. Mě se líbí husitství, rudolfinská doba. Čím blíž k současnosti, tak už to není tak zábavné. Ale teď se zabývám 1. světovou válkou."

Zootechnik-šermíř

Igor Bareš vystudoval střední zemědělskou školu, obor zootechnik. „Během studia jsem začal hrát divadlo a věnoval se historickému šermu.“ Zkoušku na Akademii múzických umění složil na poprvé.

První rolí v brněnském Divadle bratří Mrštíků byl mlynář v Jiráskově Lucerně. „V interním hodnocení tehdy bylo napsáno, že mlynář byl postpubertální mladíček, který si nevěděl rady sám se sebou, natož s kněžnou,“ směje se.

Díky seriálu zůstal v Praze

Když Igor Bareš odešel z Brna, přišla nabídka na seriál Pojišťovna štěstí. Díky tomu zůstal v Praze. Vidět je teď v seriálu Znamení koně. Jeho negativní postava se však v druhé řadě polepší.

Nejzápornější postavu si zahrál i v příběhu o Janu Palachovi Hořící keř. Za roli ve filmu Alice Nellis Výlet dostal v New Yorku cenu za mužský herecký výkon.

Nejsem samotář, ale plachý

„Působím dojmem samotáře, ale to je plachostí,“ říká o své povaze Igor Bareš.“ Když přijdu do nového prostředí, tak mi dlouho trvá, než se otevřu. Ale nevadí mi být sám.“

Igor Bareš

Jaké bylo herecké setkání s Ivou Janžurovou? Jak vnímá rozdíl mezi Národním divadlem a malou komorní scénou? Co právě točí? Více uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio