Gilbert Keith Chesterton: Ďáblův jícen. V šachtě starověkého dolu se najde mrtvola. Jak zemřel brigádní generál Garnett?

26. květen 2024

Místo Chestertonova typického pátera Browna tentokrát případ řeší lékař Fisher a policejní komisař Denham. Oba musejí rozplést celé klubko záhad a nesrovnalostí, než odhalí pravdu.

Překlad a dramatizace: Jiří Strnad
Účinkují: Jiří Ornest, Ladislav Frej, Jiří Štěpnička, Josef Somr, Simona Postlerová, Michal Zelenka, Svatopluk Schuller, Petr Křiváček, Tomáš Vacek, Jiří Knot, Bedřich Švácha, Petr Šplíchal, Jiří Litoš a Tomáš Pergl
Dramaturgie: Jana Paterová
Hudba: Petr Mandel
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: v roce 2009

Děj Ďáblova jícnu se odehrává nedlouho po první světové válce, kdy Velká Británie získala jako mandátní území neklidnou Palestinu. Je situován na nevelký ostrov blízko pobřeží, na němž kromě pracovníků lokální civilní správy sídlí oblastní vojenské velitelství pro přilehlou část pevniny.

Čtěte také

Rozhlasovou hru napsal Jiří Strnad podle detektivní povídky ze sbírky Muž, který věděl příliš mnoho. Ta neoprávněně zůstává pro velkou většinu české veřejnosti spíše utajená. Překladatelé totiž zatím téměř výhradně soustředili svou pozornost v této žánrové sféře literární tvorby Gilberta Keitha Chestertona na případy pátera Browna.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související