Alois Jirásek: Kolébka. Veselohra z doby Václava IV. o lásce, intrikách a potrestané závisti

2. prosinec 2023

Podobně jako v o mnoho let pozdější a úspěšnější Lucerně, i v Kolébce zasazené na Křivoklátsko hraje roli dávné zvykové právo. K veřejnému potrestání nevěrných žen v kraji sloužila kolébka, na které biřici záletnici přede všemi pohoupali. V Jiráskové komedii se takto chystá vytrestat místní purkrabí pohlednou vnučku polesného Alenu, proti které purkrabího navedla závistivá hospodyně Margreta.

Účinkují: Václav Voska, Ladislav Kulhánek, Jaroslav Marvan, Karel Pavlík, Otýlie Beníšková, Jiřina Krejčová, Otakar Brousek, Jiří Vasmut, Rudolf Široký, Eva Svobodová, Jiří Suk, Marie Krtičková, Karel Fořt, Karel Sedláček a Miroslav Doležal
Napsal: Alois Jirásek
Dramaturgie: Dalibor Chalupa
Hudba: Karel Otto
Režie: Miloslav Jareš
Natočeno: 1952

Naštěstí se vrací do křivoklátských lesů mladý král Václav IV., který tu rád loví a Alenu i jejího dědečka dobře zná. Propůjčí na chvíli svůj královský majestát Aleninu milému, studentu Janovi a purkrabího i Margretu vytrestá.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související