Zvláštní přitažlivost toho, když se něco děje poprvé, v písničkách

2. leden 2022

Když se něco děje poprvé, tak to na sebe váže jistou mimořádnost. A nemusí se jednat o první pořad z programové řady v novém roce, ale o první setkání, první lásku a obecněji první zkušenost. A o to také půjde v prvním písničkovém setkání pod Světly ramp s letopočtem 2022.

Včera jsem tě viděl poprvé, to je píseň s retronádechem od brněnské kapely Folk Team, která se objevila na jejím kompilačním albu z roku 1994 „20 za dvacet (let)“ a vlastně mu dala i druhou část názvu...

V Brně zůstaneme, ale změníme žánr. Tam, i když pochází z Náchoda, žije a působí podstatnou část života zpěvačka Jana Matysová. Byl to velký objev na začátku 70. let. Nadání a předpoklady stát se hvězdou populární hudby půvabná Jana Matysová rozhodně měla. Natočila v rychlém sledu řadu singlů pro firmu Supraphon, pamětníci si možná vzpomenou na její duet s Jiřím Štědroněm Sedmikráska. Nakonec zvolila před kariérou rodinný život a návrat z Prahy do Brna.

Výmluvným důkazem toho, jak talentovaná zpěvačka Jana Matysová byla, je písnička brněnských úctyhodných autorů Oldřicha Blahy a textaře Vladimíra Fuxe Jak poprvé. Velice působivé je rovněž obrazové ztvárnění této skladby v jednom dílu televizního písničkového pořadu Brněnské kolo, v němž populární zpěváci brněnské scény vyjeli do zasněžených Tater.

Řadová číslovka poprvé může být i výrazem „jednorázovosti“, poprvé – naposledy. Přesně tak se jmenuje album výborného soul-rockového zpěváka Michala Prokopa, které pro něj bylo před patnácti roky comebackem svého druhu. Na desce se ve studiu podíleli skvělí muzikanti jako třeba nedávno zesnulý kytarista Luboš Andršt, po vydání začala Prokopova kapela Framus Five zase hrát. Album Poprvé naposledy se dočkalo ocenění Zlatou deskou a velmi pochvalných recenzí. Bohužel, nežijí ani oba autoři titulní písničky – Petr Skoumal a Pavel Šrut, který napsal texty ke všem písničkám.

Čtěte také

Písničkou, která si zcela jistě zaslouží výrazné uvedení v dnešních tematických Světlech ramp, je song The First Time Ever I Saw Your Face, Vůbec poprvé, co jsem spatřil tvou tvář. Napsal ji britský radikálně levicový písničkář Ewan MacCall. Jde o jednoznačné vyznání lásky k americké folkařce žijící na Britských ostrovech – Peggy Seeger, nevlastní sestře legendárního Petea Seegera. Ta ji také v raných 60. letech natočila.

MacCallův text byl ódou na opojný příval nové lásky, ale kdyby se neobjevila soul-jazzová zpěvačka a pianistka tmavé barvy pleti ze Severní Karolíny Roberta Flack, nevešel by song tak ve známost, i když už jej předtím natočily slavné skupiny jako Kingston Trio, Peter, Paul and Mary nebo Brothers Four.  Ovšem Roberta Flack jej zazpívala ještě pomaleji na svém debutovém albu z roku 1969. Zprvu bez většího ohlasu. Až po uvedení ve filmu Clinta Eastwooda Zahrajte mi MISTY se za tři roky v baladickém podání Roberty Flack stala tato píseň světovým hitem a byla odměněna i cenou Grammy.  

Tematickou kolekci písniček ještě doplní příjemná balada First Time od americké pomp-rockové kapely s mytologickým jménem Styx, ale i stařičká písnička Ludvíka Podéště Dnes poprvé v podání Yvetty Simonové.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související