Zuzana Burešová vzpomíná...
Když jsme v listopadu připravovali rozhlasový přenos z Litoměřic, netušila jsem, jaké setkání mě čeká.
S kolegou Mirkem Zimmerem jsme přemýšleli, koho pozvat do rubriky Rozhlas u plotny. Napadl ho mladý šéfkuchař z hotelu Roosvelt - Jaroslav Černý. Hned jsme mu zatelefonovali a už za hodinu se spolu sešli. Řeč příjemně plynula, až jsme se dostali k tomu, jakou soutěžní otázku posluchačům zadáme. Navrhla jsem, že bychom vítězi mohli nabídnout jako výhru večeři pro dvě osoby právě v hotelu Roosvelt. Jaroslav říkal, že se musí poradit s majitelem hotelu, že tohle není jeho podnik. Svoji restauraci, kterou vlastní s rodiči, má v Budyni nad Ohří.
Protože kousek k Budyni jezdíme na chalupu, hned jsem si vybavila, kde ten podnik je. Jen tak mimoděk jsem řekla, že jsme v té restauraci měli v září smuteční hostinu po pohřbu našeho pětadevadesátiletého strýce. Sešla se tam celá naše velmi rozvětvená rodina. Jaroslav hned řekl, že tam byla i jeho rodina, protože strýc byl i jejich příbuzný. Zarazila jsem se a zeptala se, odkud Jaroslav vlastně pochází.
Když vyslovil název vesničky pár kilometrů od Budyně, překvapilo mě to. Odtud totiž pocházela i moje prababička a jmenovala se úplně stejně, tedy Černá. Dívali jsme se na sebe a došlo nám, že jsme vlastně příbuzní, jenom nevíme, jak to klubko vztahů rozmotat. Možná se to podaří na jaře, kdy se s rodiči chceme zastavit u Černých v restauraci. Bude určitě o čem povídat.
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka