Zuřivá reportérka, která čelila soudu i úkladům o život. Zrcadlo Sabiny Slonkové

11. listopad 2021

Sabina Slonková je už třicet let doslova zuřivou reportérkou. Investigativní tak, že musela čelit soudnímu obvinění. Nebezpečnou tak, že jí šlo o život. Jak její práce zrcadlí společnost? S jak velkým strachem se matka tří dětí musí potýkat ve své práci? Jak vypadala její mateřská? A proč nechce, aby se její děti vydaly stejnou cestou?

V úvodu vás Sabina Slonková zavede do Českého středohoří, kde pobývá pravidelně.

„Mám k tomuto kraji vztah, protože jsem tu prožila podstatnou část života. Byť žiju v Praze, tak prázdniny a volný čas a víkendy jsem trávila právě v severních Čechách. Lidi tady mají úplně jiné starosti, než máme my v Praze. Tady obrazně řečeno neřeší sójové latté a avokádové toasty, takže chci věřit, že mě to udržuje nohama na zemi,“ říká novinářka.

Úskalí investigativní žurnalistiky

„Pro mě je volný čas důležitý jako pro každého člověka, ale ta práce, kterou dělám, patří mezi zaměstnání, kde pokud se tomu nevěnujete naplno a pořádně, tak je to znát. Tím, že nemáme pracovní dobu, tak o práci přemýšlíme neustále. Občas proto bývá komplikované úplně vypnout a přepnout se jinam,“ dodává.

Práce investigativce nepatří mezi zaměstnání, kde by člověk řešil ryze pohodové záležitosti. Rozplétat kauzy nebývá jednoduché a navíc je s tím spojena i spousta rizik, včetně negativních reakcí zúčastněných. Zároveň je nutné věřit tajným zdrojům, které vás nejednou mohou postavit před otázku: Je to ještě bezpečné?

Strach

„Otázka strachu je to nejtěžší téma, o kterém se můžeme bavit. Když vám řeknu, že strach nemám, tak bych se měla okamžitě zavřít do blázince. Když bych si naopak přiznávala strach větší než únosný, tak bych s prací novinářky musela skončit,“ vysvětluje Slonková. Kdy prožila nejpeprnější chvíle ve své kariéře? Období, kdy na ni byla objednána vražda, to kupodivu nebylo.

„Největší strach jsem měla paradoxně nedávno, protože se mi promítl můj veškerý pracovní život. Šlo o schůzku, která se týkala premiérova syna Andreje Babiše mladšího, kterého jsem se snažila rok najít, než jsem vypátrala, že je ve Švýcarsku. Rozhodující schůzku jsem měla večer, neznala jsem přesně místo, dostala jsem pouze souřadnice a podle nich jsem skončila někde v lese. Říkala jsem si, že jak jsem stará, tak jsem blbá, že takové věci jsem dělala, když mi bylo dvacet, a děsně jsem se na sebe zlobila. Ale na druhou stranu mi naštvání na sebe samotnou pomohlo ten strach překonat.“

Sabina Slonková teď provozuje nezávislý časopis a server Neovlivní. Má tři děti, ale jak řekne v Zrcadle, nepřeje si, aby v novinařině pokračovaly. Víc se dozvíte v záznamu pořadu.

Zrcadlo poslouchejte každý čtvrtek od 18:05 na Dvojce. Všechny díly potom najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Spustit audio

Související