Zruší se nemocniční poplatky, ale kdo to bude platit teď? My všichni, říká Vladimír Beneš

4. duben 2014

Nemocnice mají dostat dvě miliardy jako kompenzaci za zrušené stokorunové poplatky. Ministr Babiš ale chce nejdřív rozkrýt tok financí ve zdravotnictví. Hrozí nemocnicím finanční kolaps?

„Poplatky byly blbě zavedeny a blbě medializovány,“ myslí si Vladimír Beneš. „Ale nakonec se prokázalo, že mají velmi pozitivní roli.“

Fungovaly především jako příjem nemocnic. Regulační schopnost, tj. to, aby pacienti v nemocnicích neleželi zbytečně, časem ztratily.

„Samozřejmě ale jako v každém ohromném státním gigantu nejsou ty peníze využity efektivně,“ přiznává neurochirug. Za 100 Kč měl ale pacient každý den převlečenou postel, třikrát denně jídlo, minimálně dvakrát denně návštěvu lékaře a možnost kdykoli zazvonit na sestru.

Čtěte také

„To člověka vyjde laciněji než doma,“ myslí si Beneš. „Sto korun, to jsou tři eura. Jedno euro dáte na dálnici v Německu za záchod.“ Podle Beneše si to může dovolit každý. „To jsou opravdu směšné peníze, i pro člověka, který má penzi osm tisíc.“


Za pobyt v nemocnici nikoho exekuce nečeká

Co ale další poplatky za recept nebo léky?„Náš systém je nastaven velmi solidárně. Stát vždycky toho, kdo padá, chytí do nějaké sítě. A chytá jich strašně moc. Pochytá i důchodce i ostatní. Zdravotnictví nikoho nezruinuje,“ říká Beneš.

Zrušení poplatků teď podle něj litují všechny strany. Byl to jen populistický krok v politických programech, který po vítězství ve volbách musely udělat. „Jenže kdo to bude platit teď? Ne ten konkrétní člověk, ale my všichni z daní. A to je přece hloupost.“

Má smysl úřad ombudsmana pro pacienty? Pomáhá placebo efekt? Nemáme zbytečně moc zdravotních pojišťoven? A co si myslí o zdravotním stavu Michaela Schumachera? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Vladimír Beneš , zis , rota
Spustit audio