Zrodila se Angela Merkel. Příběh mimořádně silné, zároveň rozvážné a oblíbené političky na odchodu

27. září 2021

Biografie Angely Merkelové z pera Matthewa Qvortropa, předního odborníka na evropskou politiku, nese podtitul Nejvlivnější evropský politik. Jenže Merkelová je hlavně političkou, ženou, uprostřed světa, který do té doby patřil především mužům zvyklým na politiku tvrdých pěstních soubojů. Většina z těchto mužů Merkelovou silně podceňovala a pak i tvrdě narazila. Klidná, rozvážná a za všech okolností kultivovaná Merkelová své politické rivaly dokázala zbavit jejich vlivu.

Matthew Qvortrup: Angela Merkel
Čte: Eva Novotná
Připravila: Kristýna Kodrlová
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Překlad: Jan Zasadil
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 13. 9. 2021

Životopis Angely Merkelové je biografií výjimečné ženy, která vystoupala z ničeho na pozici jednoho z nejmocnějších lidí světa. Merkelová transformovala německou a evropskou politiku. Její úspěchy doma i v cizině jí opakovaně vysloužily první místo na seznamu nejmocnějších žen časopisu Forbes.

Je mimořádně schopnou političkou – což dokazuje mimo jiné i fakt, že jí to neupírají ani její odpůrci.

Autor Matthew Qvortrup v knize podává výklad širokých souvislostí kulturních, historických a politických vlivů v Německu i v Evropě, které utvářely život této neuvěřitelné ženy, a kombinuje je s vyprávěním z osobního života Merkelové, od dětství až do druhého manželství.

Ve svých detailních rozborech důležitých životních milníků Angely Merkelové se opírá o fakta, volební průzkumy a statistiky. Nebrání se však ani subjektivním psychologickým hodnocením, která interpretují jednotlivé události snad až příliš návodně. Je patrné, že Mathew Qvortrup letos končící kancléřce rád nějakou tu chybu či zlomyslnost odpustí.

Celkově se však jedná o zevrubnou a slušně erudovanou biografii, která ukazuje politiku a politiky takové, jací jsou – bez přikrášlování.

Pro každého, kdo se zajímá o politiku, současné dění a osud Evropy, je zásadní Merkelovou pochopit – jako jednu z architektek politiky odříkání, jako garantku stability eurozóny a jako člověka, který se zasazoval o pomoc uprchlíkům.

Radioknihu můžete poslouchat od 13. září po čtyři týdny.

autor: Kristýna Kodrlová
Spustit audio