Zříceninu hradu Lukov neustále zvelebují dobrovolníci, stále více tak láká k výletu

Lukov na Zlínsku obklopuje jedinečná krajina, v které nechybí skály, lesy, rybníky, přírodní památky ani vzácné stromy. Na řadu zajímavostí ať už historických nebo přírodních upozorňují místní naučné stezky.

Lukov je obec na Zlínsku v podhůří Hostýnských vrchů a stejně se jmenuje i nedaleká zřícenina kdysi největšího středověkého hradu na Moravě. I když zřícenina to už není úplně přesný výraz, protože od konce minulého století zbytky pevnosti zvelebují dobrovolníci ze Spolku přátel hradu Lukova a Hnutí Brontosaurus. Zdevastované sídlo dokázali doslova vyhrabat z popele a proměnit ho v atraktivní cíl pro turisty. V roce 2016 se stalo Památkou roku. Historie hradu i vesnice jdou spolu ruku v ruce. Jejich počátky podle odborníků sahají do13. století. Obklopuje je jedinečná krajina, v které nechybí skály, lesy, rybníky, přírodní památky ani vzácné stromy. Na řadu zajímavostí ať už historických nebo přírodních upozorňují právě naučné stezky.

Pokud chcete poznat kouzelnou krajinu Hostýnských vrchů v okolí obce, vydejte se po Naučné stezce Lukov. Trasa je nenáročná, má asi 10 km a z větší části prochází lesem. Můžete si ale zvolit i kratší úsek. U každého významného nebo zajímavého bodu je panel s informacemi, abyste se o něm dozvěděli co nejvíce údajů. Budete míjet přírodní památku Bezedník se stejnojmenným rybníkem a dozvíte se, že v něm žije spousta obojživelníků. Na trase je taky vysvěcený pramen Rybárka. Na několika místech jsou odbočky, třeba směrem na Ondřejovsko nebo taky k přírodní památce Bzová se skálami, pralesem a nejvyšším bodem 622 m nad mořem.

Můžete se vydat přímo na hrad Lukov. Vede k němu i jedna z odboček Naučné stezky Lukov. Jinak začíná u parkoviště Pod Hradem. Podle značek se dostanete ke skalním útvarům Králky. U této přírodní památky možná narazíte i na horolezce, je to jejich oblíbené místo k lezení. Z Králek už je to jenom asi půl kilometru na hrad. K prohlídce areálu a seznámení se s historií pevnosti určitě využijte naučné stezky. Jedna vede horní částí hradu, druhá mapuje dějiny dolního prostoru, opevnění předhradí a obranných prvků za hradbami hradu. Dvě trasy věnovali zřizovatelé naučných stezek i pověstem a stromům typickým pro Hostýnské hory. Jeden velice vzácný roste pod hradem. Je to největší strom Zlínska, Valdštejnův dub. Podle pověsti ho zasadil jeden z mnoha majitelů pevnosti Albrecht z Valdštejna. Dendrologové odhadují jeho stáří na více než tři sta let.

Na závěr jsem si nechala ještě jednu raritu. Traduje se, že na hradě Lukov, asi v kopcích panství, se odehrály první lyžařské závody v českých zemích.

Spustit audio

Související