Zrada na trati. Hra inspirovaná osudy fenomenální automobilové závodnice Elišky Junkové

18. červen 2022

Hravá rozhlasová fikce, která ukazuje životní a závodní dráhu mladé šampionky a jejího muže Čeňka skrze sled barevných obrazů, vzpomínek a snů. V hlavních rolích účinkují Ivana Uhlířová a Martin Pechlát. Uvádíme ke stému výročí sňatku manželů Junkových, které připadá na 24. června. 

Osoby a obsazení: Ivana Uhlířová (Eliška Junková), Martin Pechlát (Čeněk Junek), František Špaček (tatínek), Martin Stránský (Don Florio), Jan Holík (mechanik), José Jelínek (rozhlasový reportér), Richard Fiala (hlasatel na závodech)
Napsal: Tomáš Syrovátka
Dramaturgie: Klára Novotná
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Zvuková spolupráce: Petr Šplíchal
Hudba: Lukáš Urbanec
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 29. 11. 2020
Produkce: Petra Spilková

Rozhlasová hra Zrada na trati není životopisným dokumentem, ale dramatickou fikcí, v níž v autorově licenci čeká Čeněk s Eliškou před startem na okruhu Nürnburgring na neplánovanou opravu svého vozu. Mají tak neplánovaný čas dotknout se společných vzpomínek, radostí i přehlížených křivd.

Ty se točí kolem Čeňkova nepodloženého podezření nad okolnostmi vztahu Elišky s prezidentem italského autoklubu Vicenzem Floriem a jejich společné snídaně v zahradě po závodě Targa Florio – je ovšem nutné upřesnit, že ve vlastním životopise Má vzpomínka je bugatti se zmínka o přátelské snídani, která byla pro autora jednou z inspirací, týkala signalizátora a „dvorného přítele“ Elišky Junkové D’Asara.

Konečně byl také čas splnit slib daný mému dvornému příteli a signalizátoru D’Asarovi v Termini-Imereze. Zval mě opětovně k návštěvě své proslulé zahrady rozložené kolem 500 let starého rodinného sídla, tehdy vlastně malebné ruiny. Říkala jsem mu vždycky ´až po závodě´ a ten okamžik nastal až ve středu ráno. To však byl den mého odjezdu a já jsem mohla uskutečnit návštěvu jen v 6 hodin ráno, protože jsem musela být k dispozici celníkům na odbavení vozu a materiálu. D’Asaro, aniž hnul brvou, akceptoval tento časný termín (…)
Eliška Junková: Má vzpomínka je bugatti

Eliška Junková na ramenou fanoušků po Velké ceně Německa na Nürburgringu, kde získala první místo

Před závodem na Nürnburgringu netuší Čeněk ani Eliška, jak krátký čas mají pro pochopení, pro obnovení vzájemné důvěry, pro lásku, která tolik let naplňovala a posilovala jejich mimořádný vztah. A která nakonec, přes nenadálou tragickou Čeňkovu smrt, zůstane pro Elišku tou jedinou možnou životní cestou. Mít rád je důležitější než vítězit a vědět pravdu, nemyslíte?

Životní a závodní dráhu mladé šampionky sleduje autor Tomáš Syrovátka s patřičnou licencí skrze sled barevných obrazů, vzpomínek a snů. Formát hravé kompozice s velkou mírou obrazotvornosti následně naplnil režisér Jakub Doubrava společně s představiteli hlavních rolí Ivanou Uhlířovou a Martinem Pechlátem i celým realizačním týmem.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související