Zprofanované dílo filozofa. Odkud pochází tento výraz?

24. leden 2019

Zprofanovaný v dnešní češtině znamená  to, že něco častým používáním ztratilo  původní hodnotu, význam.

Nejčastěji se používá ve spojení s nějakým abstraktním jménem. Můžeme říci třeba  zprofanované dílo filozofa, zprofanovaná myšlenka, zprofanovaný přístup k nějakému problému.

Původ slovesa zprofanovat

Sloveso zprofanovat je odvozeno od přídavného jména profánní. Profánní znamenalo původně něco jiného než obyčejný. Slovo je původně latinské, a v latině bylo složeno z předpony pro, která měla význam před, a podstaného jména fanum, což byl výraz pro svatyni, posvátné místo. Ve skutečnosti slovo profánní znamenalo stojící mimo posvátné místo, vyjadřovalo skutečnost, že je něco neposvátné, světské, přízemní. Od toho bylo odvozeno profanare - což znamená, že někdo něco znesvěcuje...

autor: Jan Rosák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.