Zpěvem k ptačí lásce

22. květen 2001

Zpěv ptáků samozřejmě označuje nejen teritorium, ale zároveň láká i samici, posiluje sociální vazbu obou pohlaví v páru a navíc je synchronizuje při plození mláďat. Mnoho pěvců má dokonce dva typy zpěvu: jedním, silně zdůrazňovaným, se ozývají v centru teritoria. Druhý typ není tak zdůrazněný a samec ho používá na hranici svého území. Vyjadřuje jeho snahu zapudit soky.

Velmi závažnou roli hraje zpěv i v dokonalém rozlišení jednotlivých druhů, a tím do značné míry zabraňuje mezidruhovému křížení. Z tohoto důvodu se velmi příbuzné druhy, které žijí ve stejném areálu, liší daleko podstatněji svým zpěvem než vzhledem. Příkladem mohou být evropští budníčci nebo rákosníci. Pestřejší proměnlivost a bohatost zpěvu usnadňuje samicím výběr partnera. Proto mají starší samci s bohatším repertoárem zpěvu větší úspěchy při lákání samic.

Nesmírně zajímavá jsou kritéria, podle kterých si samice při námluvách samci vybírají. Samec s hlídaným potravním teritoriem je díky dostatečné zásobě nektaru vhodným partnerem i pro několik samic, které na jeho teritoriu žijí. Samice tetřívků se mohou spolehnout na to, že samec tokající v centru tokaniště je rozhodně dostatečně zdatný. Kvalitu a zdatnost partnera samice posuzují nejen podle intenzity toku, ale i podle vývoje samčího zbarvení. Při posuzování tohoto znaku si musíme uvědomit, že mnoho ptáků vidí i v ultrafialové oblasti, takže jejich hodnocení nápadnosti svatebního šatu se výrazně liší od zrakového vjemu člověka.

Až do 80. let se tradovalo, že monogamní uzavřené páry, zejména pěvců, jsou skutečným symbolem věrnosti. Nové metody určování otcovství pomocí DNA v krvi, zvané "otisky prstů", přesvědčivě dokázaly, že zdaleka ne všechna mláďata v hnízdě byla splozena otcem, který se o ně stará. Z pohledu zdatného a kvalitního samce jsou mimomanželské úlety jedinečnou příležitostí, jak zvýšit svou zdatnost a rozmnožovací úspěšnost. Samec zplodí mnohem větší počet potomků a jejich rozmístěním do několika hnízd zároveň sníží možnost úhynu nebo usmrcení nepřítelem.

autor: Zdeněk Veselovský
Spustit audio