Zpětné zrcátko není věšák!

25. březen 2010

Měli by se policisté zvlášť zaměřit na ozdoby, které si spousta šoférů vozí za čelním sklem? To jsme se vás v minulém týdnu ptali na našem webu. Těsná polovina hlasujících si myslí, že jednoznačně ano. 25 procent návštěvníků našeho webu se domnívá, že by za to měla být pokuta jen v případě, když má řidič prokazatelně horší výhled, a celých 17 procent by to nejspíš nechalo na posouzení každého řidiče - zvolili odpověď "nevidím v tom žádný problém".

"Podle mě je to na uvážení každého řidiče. Osobně si tam nic nevěším. Nicméně dnes se dělají mnohem horší přestupky jako například telefonování za volantem."
"Pokud to řidiči nepřekáží ve výhledu, ať tam má, co chce. Každopádně řidiče podle výzdoby předního skla neposuzuji."
"Zanedbatelné to rozhodně není, protože to může způsobit vážnou nehodu. Postihovat by se to nějakým způsobem mělo, ale jde o to, aby tresty nebyly přehnaně vysoké," říká řidič Jaroslav, poslední z dotazovaných v naší anketě.

Nejen Jaroslavovi chceme vzkázat, že za tento přestupek může policista uložit pokutu až do výše dvou tisíc korun. Dopravní psycholožka z Centra dopravního výzkumu Vlasta Rehnová vysvětluje, proč je tak důležité dbát na dobrý výhled:

"Řidič z naprosto drtivé většiny vnímá zrakem, takže by ho měl mít v dobré kondici - například bez závažnějších poruch, které by omezovaly zorné pole nebo rozmazávaly obraz. Jednoduše musí vidět ostře a musí být schopen dostatečně vnímat své okolí."

90 procent všech vjemů důležitých pro řízení auta vnímáme právě zrakem. A platí, že čím jedeme rychleji, tím víc prostoru musíme hlídat. Dobrovolně si ho zmenšit nějakými plyšovými hračkami nebo pohupujícími se vlaječkami je nerozumné.

"Je známo, že za deště mohou rozkmitané stěrače v jisté frekvenci na někoho působit velmi útlumově. Stejné je to s pohupujícím se panáčkem, na kterého se řidič čas od času koukne. Přehlédnout něco je jedna věc, ale tyto ozdoby mohou až utlumovat," varuje dopravní psycholožka.

Zároveň však dodává, že u profesionálních řidičů je touha vyzdobit si svůj vůz pochopitelná - tráví v něm spoustu času. Prý se dokonce podle výzdoby dá poznat šofér, který má o svůj vůz opravdový zájem. To se pak projevuje - mimo jiné - na životnosti a stavu stroje. Co si o tom myslíte vy?

autoři: pek , Adam Kebrt
Spustit audio