Zmrzlinová dobrodružství. Chladivé pohádky pro mlsné jazýčky vypráví a zpívá Marek Eben

15. srpen 2021

Baštafous byl zmrzlinář s dlouhými fousisky a velkou čepicí na hlavě, Rozárka zase malá holka, která chodila ráda do školy, ale ještě radši ze školy, protože se vždycky zastavila u zmrzlináře čepičáře. A pak se začaly dít věci! 

Čte: Marek Eben
Napsala: Irena Obermannová
Hudba: Marek Eben
Režie: Maria Křepelková
Natočeno: 1988

Z Baštafousova stánku se vyvalila celá zmrzlinová řeka a na ní se dalo dojet do pohádky. Navíc ta řeka klokotala a zpívala, protože v ní žila rýmovací Múza. A právě její písnička dokázala měnit sny ve skutečnost a skutečnost ve sny, aby byl život jedna báseň. Nejspíš to byla kouzelná píseň. Zkuste si alespoň kousek zazpívat společně s Markem Ebenem, který nám bude Zmrzlinová dobrodružství vyprávět. Slova jsou docela snadná: Jsem rýmovací Múza, pojďte se mnou snít, vždyť by to byla hrůza, nikdy nebásnit?

Baštafousova jezdící zmrzlina

Seznamte se s Rozárkou - je to tuze mlsná a zvědavá holčička, která ráda chodí do školy a ještě radši ze školy, protože po cestě domů se vždycky něco zajímavého stane! Jsou to dobrodružství veselá, sladká, ale taky studená, protože je má na svědomí Baštafousova jezdící zmrzlina. Jaké bude to první dobrodružství?

Pětka z matematiky

Rozárka miluje zmrzlinu a od té doby, co poznala zmrzlináře Baštafousa, miluje především tu jeho! Na ní totiž může cestovat do neznáma! Škoda, že Rozárka nemůže jen mlsat, ale musí také chodit do školy. V ní dneska dostala pětku z matematiky. Jak se to stalo? Bude Rozárka po škole a látku si doplní? To se dozvíte v Hajajovi.

Rýmování

Zmrzlinový stánek pana Baštafouse skýtá mnohá překvapení! Ale hlavně tuze dobrou zmrzlinu, která se občas vyvalí ze zmrzlinového stroje tak, že se vzdouvá mohutnými vlnami. Stačí jen naskočit a nechat se nést! To udělala i zvědavá Rozárka. Koho na svém dnešním výletě do světa fantazie potká?

Zmrzlinové auto

Dnes se zmrzlina ze stánku pana Baštafouse rozlila až na dálnici! To se nemělo stát! Hned první auto dostalo smyk a skončilo v příkopu. Jak chudákovi řidiči pomohou Rozárka a Baštafous? Vezmou ho stopem, nebo mu auto pomohou opravit? O tom vám bude vyprávět Hajaja.

V knihkupectví

Zmrzlinová řeka vytékající ze zmrzlinového stánku pana Baštafouse dnes tekla tak líně, jako by ani netekla. Bylo to proto, že Rozárka i pan Baštafous zapomněli na narozeniny slečny Múzy! Jak to tihle dva popletové napraví? Kdo jim pomůže v knihkupectví?

Kapr na písničce

Rozárka každý den po škole běží do zmrzlinového stánku pana Baštafousa, aby zažila další dobrodružství. Jednoho dne ze stánku prýštila zmrzlinová řeka tak silně, že připomínala řeku opravdovou. Jen rybáři na ní chyběli. Kde nějakého rybáře najít? A lze vůbec ve zmrzlinové řece chytit nějakou rybu?

Školní výlet

Rozárce bylo líto, že všechna ta zmrzlinová dobrodružství zažívá sama. Rozhodla se tedy podělit se o zmrzlinovou řeku pana Baštafousa i s ostatními dětmi. Konec školního roku se blížil a všichni její spolužáci a spolužačky s napětím čekali, kam se pojede na školní výlet. Seznámí je Rozárka se slečnou Múzou? Projedou se děti na zmrzlinové řece?  

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.