Žlutý pes – Psí kusy (Ty nejlepší kousky) z roku 2002

10. květen 2023

Historie kapely Žlutý pes se píše od roku 1978, kdy se parta muzikantů z líhně pražské Hanspaulky zformovala kolem zpěváka a textaře Ondřeje Hejmy.

Svého vrcholu popularity dosáhla v 90. letech, nejen díky uvolnění poměrů, doširoka otevřeným možnostem prezentace, „šťavnatým“ koncertům, ale i písničkám, jež bezpochyby snesou označení hity. Ať už jde o skladby Sametová, Modrá je dobrá, Náruživá, Indiánská dýmka míru a další.

Byť se sestava Žlutého psa v čase proměňovala, vždy si držela kredit kapely, jež umí hrát zemitou rockovou muziku s poctivě vybarvenými kytarovými riffy a sóly – i zpěvákem, co nevelký rozsah nahrazuje přirozeným chlapským výrazem a texty, kterým nikdy nechybí nadhled.

Slyšet je to i z alba Psí kusy, které nejen v podtitulu, ale i v obsahu shrnuje to nejlepší z repertoáru kapely.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Katapult – Katapult (1978)

    Skupinu Katapult můžeme současně označit za jasně čitelnou hudební značku i legendu lidového rocku. Parta kolem tahouna Oldy Říhy vždy produkovala jednoduchý boogie-rock.

  • Krausberry – Poslední nádražák (2022)

    Bluesrocková kapela Krausberry, vzešlá z legendární muzikantské scény pražské Hanspaulky, je parta orientovaná hlavně na živé hraní – tedy nejzákladnější hudební podstatu.

  • Buty – Pískej si, pískej (1992)

    Skupina Buty už roky nevydala album, proto si zatím musíme vystačit s těmi z dřívějška. V tomto případě sáhneme nejhlouběji do historie této muzikantsky mimořádné party.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.