Zlořád českých novostaveb? Koupelny do šílených mnohoúhelníků a nesmyslně dlouhé chodby

25. říjen 2017

Snem architektky Kamily Douděrové je bydlet ve stodole. Přesněji řečeno zrekonstruovat něco starého, co má duši, a vnést do toho něco osobního. Její způsob práce, stejně jako její názory jsou opravdu neotřelé.

Je lepší byt, nebo domek? „Vidina rodinného domku a trávníčku, na kterém se bude grilovat, mi připadá krátkozraká, protože většina satelitů nemá vybavenost.“ Podle architektky Kamily Douděrové si lidé neuvědomují, že spoustu času stráví dojížděním právě za vybaveností, kterou by ale v bytě měli.

Co se líbí Čechům?

Co se líbí Čechům? „Inklinují k tomu, co nabízejí řetězce. Teď je třeba moderní skandinávský styl. Nic proti němu, ale kdyby se mě někdo zeptal, jestli existuje náš styl, tak si myslím, že ne.“ A tak české domácnosti nabízejí návštěvníkům všehochuť. I když se ledacos často opakuje.


Necpu klientům své nápady za každou cenu. Ale někdy je těžké, aby se mi lidi otevřeli, abych pochopila jejich náturu. To je důležité třeba kvůli barvám. Někdy si přijdu jako psycholog. Když lidem porozumím, tak ten návrh vzniká sám.

„Záleží na věku. U mladých není v bytě skoro nic. A většinou nemají knihy. To mi chybí. Velká knihovna přes celou stěnu je ta nejlepší tapeta,“ ujišťuje. Naopak ale brojí proti vystaveným hrnečkům a skleničkám na skříních i poličkách. „Usmívám se tomu. Ale když si mě lidé zavolají, jsou už většinou odhodlaní se některých věcí zbavit.“

Nešvary se opakují

A když se rozhodnete vyházet zbytečnosti, i třeba panelákový byt se tím opticky zvětší. „Vím, co tam čekat. Protože nešvary se opakují. A tím, že je to unifikované, tak vás pořád napadají stejné věci. Dispozičně tam těžko něco vymyslíte,“ zamýšlí se Kamila Douděrová.

Novostavba

Ale i v novostavbách naráží na problémy. „Jsou tam nesmyslně dlouhé chodby, koupelny vychází do šílených mnohoúhelníků… Přijde mi, že unifikovanost paneláků je v tomhle krásná.“ Jak říká, paneláky ji v podstatě baví. „Panelákových klientů mám půl na půl s těmi ostatními.“

Francouzi se nebojí

Hodně ji ovlivnil pobyt ve Francii, kde prý našla víru v sebe sama. „Tam jsem pochopila, že musím vnímat to místo, lidi a nápad přijde sám. Do té doby jsem se snažila kopírovat trendy. Pochopila jsem, že když mě tohle nebaví, tak to neznamená, že nebudu dobrým architektem.“

Jak ve Francii staví? „Na rozdíl od nás si váží historie. Na druhou stranu jsou schopni postavit vedle katedrály něco moderního. Kdežto v Čechách nás za to památkáři tepají,“ říká s povzdechem Kamila Douděrová.

Kamila Douděrová
autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio