Zlínský kraj začal s vakcinací v domovech pro seniory, zájem má 80 % klientů

Do Zlínského kraje dorazily 12. ledna další vakcíny proti koronaviru. Mobilní týmy proto začaly ve středu 13. ledna s očkováním v domovech pro seniory.

Očkování ve Zlínském kraji začalo v domově pro seniory v Buchlovicích na Uherskohradišťsku, kde o něj měla zájem většina klientů a asi polovina zaměstnanců. "Doufáme, že všechno proběhne bez problémů. Většina klientů byla za možnost nechat se očkovat ráda. Všichni čekáme na návrat do normálu," uvedla vedoucí domova Martina Martináková. V domově očkoval očkovací tým složený ze zdravotníků Uherskohradišťské nemocnice.

Domovu se nákaza koronavirem nevyhnula, nejhorší situace byla podle vedoucí loni od října do listopadu. "Byly to náročné dva měsíce, kdy se nákaza šířila přes všechna opatření. Byla to velká zátěž, chyběl nám personál. Najednou bylo nemocných až 21 klientů," uvedla Martináková. Nyní je s covidem v nemocnici jeden klient, nakažení jsou dva zaměstnanci a jeden je v karanténě.

Odpoledne praktický lékař naočkuje zájemce také v Alzheimercentru Zlín. Další sociální zařízení v kraji budou následovat v nadcházejících dnech.

Očkování ve Zlínském kraji

Očkování proti covidu v kraji začalo 4. ledna v nemocnicích. Kraj má připravené seznamy, podle kterých se bude v sociálních zařízeních očkovat, také podle jejich zájmu a velikosti. Zatím se odhaduje, že očkovat se bude chtít nechat asi 85 procent klientů a zhruba polovina personálu.

Kraj se připravuje na masivní očkování, neplánuje však zřizovat velká očkovací centra, ale spíše nabídnout více menších očkovacích míst v řadě měst a obcí. Jedná proto o zapojení praktických a ambulantních lékařů, zájem projevily i firmy.

Podle hejtmana Radima Holiše (ANO) by do konce ledna mělo do kraje přijít asi 15.000 dávek vakcíny, do konce března by to mělo být 64.000 dávek. Vakcína bude do kraje docházet postupně, proto se i objem očkování bude zvyšovat. Senioři nad 80 let se mohou do rezervačního systému pro očkování hlásit od 15. ledna, ostatní od 1. února.

 

 

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související