Zlatý kůň. Příběh volně inspirovaný stejnojmennou řeckou lidovou pohádkou

6. listopad 2022

Princ Nikos a knězův syn Theo jsou kamarádi od dětství. Právě dospěli a jejich vztah projde těžkou zkouškou... V příběhu s dozvuky Trojské války sehrají svou roli krásná čarodějka i hrozivý, ale hodný kyklop.

Účinkují: Michal Zelenka, Václav Neužil, Jana Stryková, Anna Theimerová, Zdeněk Maryška, Tomáš Töpfer, Petr Štěpánek, Pavel Rímský, Pavel Batěk, Kryštof Nohýnek, Jiří Knot, Jaroslav Vlach, Kryštof Rímský, Jan Battěk, Žofie Hánová, Sára Rychlíková a Athina Langoská
Napsal: Zdeněk Jecelín
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Hudba: Kryštof Marek
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 3. 10. 2021

Princ Nikos je vznešený a hodný. Ale i trochu bojácný a ke každému rozhodnutí musí být povzbuzen a postrčen. Theo, syn kněze, je naopak odvážný, bystrý, neschází mu odhodlání. Za svého pána by položil i život. Bude-li jeho snaha náležitě odměněna, o tom vypráví příběh, v němž se jedná o naplnění princovy touhy a získání nejkrásnější ženy světa.

Pohádka je motivována řeckými náměty. Svou roli v příběhu sehraje krásná čarodějka a hrozivý, ale hodný kyklop. Na řecké pověsti a vyprávění o Trojské válce odkazuje zlatý kůň, tedy dutá socha, do níž se ukryje mladý pop, aby pro svého pána lstí získal nejkrásnější ženu světa.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související