Zlatá ulička. Nouzové obydlí, z něhož se stala světová památka

Je to jedna z nejznámějších památek na světě a při návštěvě Prahy ji žádný turista nemůže vynechat. Napsal Ondřej David. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Není však jednoduché se do ní dostat. Člověk musí vystát dlouhou frontu a poté projít turniketem. Zlatnická ulička, kterou dnes známe pod názvem Zlatá, byla po staletí centrem pozornosti. Byl to svět sám pro sebe, na hony vzdálený honosnosti a výstavním prostorám Pražského hradu.

Zlatá ulička? Původně oblouky ve zdi

Obývací pokoj v domku jasnovidky Matyldy Průšové

Když císař Rudolf II povolil tzv. Červeným střelcům, tedy tehdejší hradní stráži, aby si zazdili oblouky v nově opravené zdi kolem hradu, začala se psát historie pitoreskního ghetta, kolem něhož se točí legendy známé po celém světě.

Pravdou ale je, že alchymisté, kteří pro císaře hledali zlato, v uličce nikdy nepůsobili. Zato zlatníci ano. Dávala jim totiž na tehdejší poměry v zemi nebývalé svobody.

Další Příběhy z kalendáře patří italskému horolozci, který jako první překonal všech 14 osmitisícovek.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.