Žížalata. Alena Vránová vypráví pohádky o tom, jak vyzrály nad kosem

3. říjen 2021

Za devaterým rybízovým keřem a za sedmero kopečky jahodiní je zahrádka jako dlaň. Od svítání do smrákání ji kypří a šlechtí, okopávají a hnojí žížaly. Seznamte se s nimi.

Napsala: Drahomíra Měsková
Režie: Maria Křepelková
Natočeno: 1988

Je to táta Žížalák, maminka Žíža, žížalata Kerblík a Fazolka. Byla by to idylka, kdyby se na ně v jednom kuse nesnažil vyzrát černý kos! Podaří se mu to, nebo vychytralé žížaly uniknou?

1. část

„Butarata ratata, třeste se, žížalata,“  - tak takhle hrozil hladový černý kos sedící na rozkvetlé třešni žížalám, které sbíraly povadlé lupínky na zahrádce. Všechny se hned schovaly, až na Fazolku s Kerblíkem. Ti se totiž nebáli. Co si o tomhle drzém chování pomyslí kos? Proč žížalata nemají respekt k autoritám?

2. část

Žížalata Kebrlík a Fazolka si hluboko v zemi vybudovali dopravní hřiště. Nasedli na klouzavý lupínek a vesele si to drandili. Stoupali, klesali, kroutili se, ohromnou rychlostí svištěli do zatáček? A pak se stala dopravní nehoda! Co se bude dít, když se do tohoto zmatku přidá ještě stonožka? Poslouchejte Hajaju!

3. část

Hajaja nás opět zavede do zahrady za devaterým rybízovým keřem a za sedmero kopečky jahodiní. Žije tam rodina žížal - maminka, tatínek a žížalata Kerblík a Fazolka. Tihle dva kluci dostali od rodičů za úkol zavlažit kořínky jahod. Proč už po chvilce přestanou pracovat? Co nejvíce ohrožuje žížaly?

4. část

Fazolka a Kerblík od rána kypřili kedlubny a byli z té námahy celí ukoptění. Tu k nim zničehonic přiletěl kos a nabídl, že je vyfotí. Není to nějaký trik? Od kdy umí kosi fotit? A vůbec - kde by takový kos vzal fotoaparát? Prověřit se to rozhodla odvážná stonožka Laura. Jak na kosa vyzraje ona?

5. část

Stonožka Laura slíbila černému kosovi, že mu přiláká žížalata Kerblíka a Fazolku přímo doprostřed zahrádky, aby je mohl sezobnout jako z dezertního talířku. Kos se schoval a Laura žížalata pozvala do Domu módy. Co to je za nápady? Uvěří Kerblík a Fazolka takové lsti?

6. část

Žížalata Kerblík a Fazolka si z hrozeb černého kosa už nic nedělají. Však taky na kosáka několikrát vyzráli. Podaří se jim to i dnes? Kde je v zahradě nejlepší úkryt, když je obrovský liják? Kolik pokojů má takový šnečí domek?   

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio