Život s Františkem Nepilem byla procházka růžovou zahradou, říká jeho žena Zdena Nepilová

3. prosinec 2010

Dlouhá léta pracoval v rozhlase a vytvořil svébytný, zcela originální styl fejetonů, které sám četl. Řeč je o Františku Nepilovi, o kterém ve studiu Dvojky mluví jeho životní partnerka Zdena Nepilová.

„Byl to člověk velice soustředěný a laskavý, který neměl rád hluk a miloval ticho. Vždy vzpomínal na část svého dětství, kterou prožil na venkově ve Výbrnicích u Nižboru,“ těmito slovy shrnula povahu svého manžela Zdena Nepilová, pro kterou byl celoživotní inspirací.

„Poznali jsme se již v mládí a já tenkrát obdivovala, jaký měl smysl pro humor,“ dodává. Jeho literatura byla určená dospělým, ale i dětem a F. Nepil jí věnoval podstatnou část svého úsilí. Vše si nahrával na magnetofon a následně přehrával tak dlouho, dokud nebyl s výsledkem zcela spokojen.

Proč jsem nechodil na Alexandrovce

Tento rok v říjnu vyšla kniha s názvem Proč jsem nechodil na Alexandrovce. Jde o sbírku fejetonů z pozůstalosti F. Nepila, o jejichž výběr se postarala Zdena Nepilová a rodinná známá Ivana Hutařová.

„Snažili jsem se udržet jistý standart, aby bylo i z rané tvorby patrné, že jde o díla F. Nepila,“ dodala paní Zdena a prozradila, že vybrat vhodný název pro sbírku obsahující 53 fejetonů nebylo vůbec jednoduché.

Říkal vždy pravdu

Zdena Nepilová prožila se svým manželem úctyhodných 44 let. Ten od roku 1972 působil jako spisovatel na „volné noze“ a jak jeho partnerka prozradila, šlo o léta obtížná: „Vždy jsem říkala, že na tu bramboračku mít budeme a on pronesl, že má peníze na cestě. Přes veškeré komplikace té doby, říkal vždy pravdu.“

Doménou Františka Nepila byly novinové sloupky a krátké povídky, ovšem málo se ví, že je autorem i několika divadelních her. Dokonce napsal i libreto opery. „Několik let intenzivně spolupracoval s divadlem Spejbla a Hurvínka. Vytvořil pro něj dvě hry Ahoj, Andrtálie a Na řadě dr. Spejbl,“ doplnila výčet manželových aktivit Zdena Nepilová.

Manželovi to dlužím

Jedním ze vzpomínkových děl, které vznikly in memoriam, byla kniha„Nedokončené rozhovory. V knize se Zdena Nepilová vyjadřuje ke společnému životu s osobností české literatury. Její sepsání prý zabralo nejvíc času.

„Nejdřív jsem musela probrat všechny tisky a novinové články. Zařadit je do oblastí, jimž se můj muž věnoval.“ Za uchování a rozvíjení odkazu Františka Nepila vděčíme právě jeho partnerce: „Nehodlám marnit čas zbytečnostmi a manželovi to jistým způsobem dlužím. Život s ním byla doslova procházka růžovou zahradou.“

Po devíti letech vzájemného poznávání požádal František Nepil svou partnerku o ruku. Byl to člověk mnoha ctností a celý svůj život dodržoval skautské zásady: „Měl tolik dobrých vlastností, že zcela překrývají ty špatné. Jeho sen byla chalupa, miloval práci na zahradě,“ říká s úsměvem Zdena Nepilová. I když trvalo dlouhá léta, než se František Nepil prosadil, nakonec se mu to přece jen podařilo.

autor: Jan Sklenář
Spustit audio