Život legendy rokenrolu Jerryho Lee Lewise byl plný skandálů, problémů se zákonem, ale také skvělé muziky

7. listopad 2022

Rokenrol přišel na sklonku října o posledního mohykána, v životě i v hudbě dosti divokého. Ve věku 87 let došel do konce svého dlouhého a nesporně pozoruhodného života zpěvák a pianista Jerry Lee Lewis, proslulý i pódiovou gymnastikou u svého nástroje, který tak brilantně ovládal.

Jerry Lee Lewis spatřil světlo světa 29. září roku 1935 ve Ferriday v Louisianě. Hudbě se rozhodl věnovat nejspíše díky pianu, které mu rodiče koupili, a aby tak mohli učinit, zastavili rodinnou farmu. Během pouhých dvou týdnů se na něj naučil obstojně hrát.

Coby dospívající mladík se klávesami snažil vykouzlit všechno možné. Jazz, blues, country, ale i černošské gospely. První dolary si jako muzikant vydělal ve čtrnácti letech.

O dva roky později se poprvé a rozhodně ne naposledy oženil. Vzal si dceru místního kazatele, s níž se ovšem za nedlouhý čas rozvedl. No, a později vzbudil pozornost bulvárně zaměřeného tisku skandálním sňatkem se svou nezletilou třináctiletou sestřenicí. Už tato zmínka o jeho pojetí a chápání manželského života naznačuje leccos.

Čtěte také

Velmi podobně svérázně jako v soukromém životě si Jerry Lee Lewis počínal při cestě ke slávě. Aby mohl předvést své umění a schopnosti ve studiu progresivní nahrávací společnosti Sun Sama Phillipse, podnikl cestu do jejího sídla v Memphisu. Majitele firmy tam nenašel, zrovna totiž odjel z pracovních důvodů. Jerry byl ale umíněný a rezolutně prohlásil, že se od dveří studia ani za nic nehne, dokud s ním přítomný zvukový technik nepořídí nějakou zkušební nahrávku.

Tak se nakonec stalo a za měsíc obdržel neotesaný chlapec pozvánku od samotného Sama Phillipse k natočení dvou písniček, že se potom uvidí. Jedna z nich se jmenovala Whole Lot of Shakin' Going On. A zanedlouho, v průběhu roku 1957, se stala velkým hitem na obou stranách Atlantiku.

Whole Lot of Shakin' Going On odstartuje vzpomínkové setkání s písničkami velké rokenrolové i countryové hvězdy Jerryho Lee Lewise v pořadu Světla ramp.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související