Život je někdy pohodovej slow foxtrot, jindy je to velkej čardáš, říká tanečník a choreograf Jan Onder

29. září 2022

Hudba vyjadřuje to, co nelze říci, anebo o čem je nemožné mlčet. Slova francouzského spisovatele Victora Huga o kombinaci hudby a mlčení nápadně připomínají tanec. Co všechno se dá tancem sdělit v rozhovoru Jožky Kubáníka popisuje tanečník, choreograf, pedagog a muž mnoha dalších profesí Jan Onder.

Mlčení je pro rozhlas odvážné téma. Z rozhovorů s Janem Onderem je zřejmé, že umí velmi dobře volit slova. Na jeho tanečních číslech je vidět, že se nebojí mlčet a klidně vše sdělí mlčky pouhým pohybem. „Je krásné mlčet, když je s kým a o čem. To používám docela často a hrozně mě to baví,“ vzpomíná Jan Onder text jedné z písní Karla Gotta a dodává: „Co se týče tance a komunikace, vždycky jsem měl hrozně rád, když se to dalo propojit. Proto mě třeba baví dělat taneční kurzy.“

Jako učitel tance zažil mnoho. Do tanečního kurzu se mu přihlásil pár procházející manželskou krizí, jindy nemohl ukočírovat hyperaktivního kluka. Tomu Jan zadával jive tak dlouho, až z toho sám usnul. „Veřejně se k tomu přiznávám,“ dodává s úsměvem.

Tancem se dá vyjádřit mnoho. Může jít o radost, lásku, živočišnost i erotiku. „Vždy je to o komunikaci v tanečním páru,“ popisuje Jan Onder pojítko mezi všemi typy tance. Tanec mu pomohl poznat i sebe samotného. „Dozvěděl jsem se o sobě hrozně moc, dělám to už 30 let. Kdybych měl říct něco, na co nejsem tak úplně pyšný, umím být až protivnej. Když je to hodně důležité a jsem v tom zainteresován, umím být hodně urputnej. Ale když člověk něco chce, musí pro to hodně udělat,“ reflektuje tanečník.

Životem Jan Onder doslova protančil, jelikož se mu věnuje od svých 7 let a sám říká: „Život je někdy takovej pohodovej slow foxtrot, jindy je to velkej čardáš. Momentálně bych řekl, že je to mazurka, různě se to mění. Někdy je to takový bezvadný, někdy je to slabší.“

O komunikaci v tanci i životě, účasti ve StarDance a mnohém dalším povídá Jan Onder, host Jožky Kubáníka.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související