Život je jen náhoda? Odpověď hledejte v nové knize muzikanta Jiřího Ševčíka

27. srpen 2020

Říká vám něco jméno Jiří Ševčík a kapela Pirate Swing Band? Ano, Jiří Ševčík je ten, kdo před deseti lety uspořádal koncert na střeše Východočeského divadla Pardubice. Pak si toho na internetu náhodou všiml tajemník Freddieho Mercuryho Peter Freestone a už to bylo.

Život se kapele Pirate Swing Band obrátil vzhůru nohama. O spolupráci ji požádala samotná kapela Queen, kterou zaujaly swingové aranže rockových písní v podání českých muzikantů. Zpěvák Jiří Ševčík s kapelou šel náhodě naproti, a díky tomu se mohl setkat s těmi největšími hvězdami světového showbyznysu.

Skoro všechno nej – kniha Jiřího Ševčíka

„Nikdy by mě nenapadlo, že si jednou podám ruku s lidmi jako Elton John, George Michael, David Bowie nebo s muzikanty z kapely Queen,“ říká Jiří Ševčík, který svůj dosavadní život popisuje v nové knize. Kniha se jmenuje se Skoro všechno nej a vychází 1. září.

„Jsou tam moje jedinečné zážitky, za které si sice nic nekoupím, ale také mi je nikdo nevezme,“ říká Jiří Ševčík. V knize popisuje humorná setkání se známými osobnostmi, ale i situace, které jsou vážné, a život je přináší, ať chceme nebo nechceme.

Jiří Ševčík a kytarista Queen Brian May

„Hodně věcí mi nevyšlo. Spoustu trapasů jsem zažil a způsobil. Moje kniha není rozhodně  triumfální popis nějaké skvělé cesty. Pokud nepřiznáte, co jste v životě podělali, tak vám nikdo nebude věřit,“ myslí si Jiří Ševčík.

Směsice skvělých muzikantů

Jak to celé začalo? Jiří Ševčík spolu s Radkem Škeříkem z Big Bandu Aldis Hradec Králové postavili před deseti lety kapelu. Skládala se přibližně z dvaceti skvělých muzikantů z celé republiky. A její specializací byly swingové aranže rockových a popových písní.

„Líbil se nám ten koncept, protože jsme nenašli žádnou kapelu, která by dělala výhradně tohle. Radek Škeřík si nejdřív ťukal na čelo, co že jsem si to na něj vymyslel. Všichni nám to rozmlouvali včetně Felixe Slováčka, se kterým jsem tehdy spolupracoval,“ vysvětluje Jiří Ševčík a pokračuje:

 „Ale když to nakonec zafungovalo, uznal i Felix, že se mýlil a dával nás všude za příklad, že jsme se nebáli vykročit velmi nevyšlapanou cestou.

Swing jsme chtěli zbavit určitého jha. Je to hudba živá a hravá. Složitosti tam jsou, ale neměli byste je tam vnímat. Koncert v tričkách a v džínách před deseti lety na střeše Východočeského divadla Pardubice měl ukázat lidem, jak může být swing zábavný,“ říká zpěvák kapely Pirate Swing Band Jiří Ševčík.

Pirate Swing band zvou na koncerty

Současná koronavirová krize sice některé plány Jiřího Ševčíka a kapely zhatila, přesto se můžete těšit na několik koncertů. Některé dokonce ve spolupráci s Danem Bártou.

3. září - koncert s Komorní filharmonií Pardubice – společný projekt v Sukově síni Domu hudby od 19 hodin
4. října - koncert v divadle Semafor Praha

Prosincové výroční galakoncerty v Pardubicích, Hradci Králové a Ústí nad Orlicí ve spolupráci s Danem Bártou.

2. prosince - Dům hudby Pardubice
16. prosince - Aldis Hradec Králové
18. prosince - Roškotovo divadlo Ústí nad Orlicí

Spustit audio

Související