Zimní sporty lákaly v Beskydech spíše skalní příznivce

24. březen 2019

Především pěší turisté využili víkendového teplého počasí a zamířili do hor. Na lyže či snowboard vyjíždí do Beskyd už jen skalní příznivci zimních sportů.

Řekl to dnes vedoucí Ski Bílá na Frýdecko-Místecku Jaroslav Vrzgula. Největší moravskoslezské středisko zůstává jako jedno z mála ještě v provozu, většina areálů už letošní sezonu ukončila. Na Bílou mohou lidé vyrazit ještě celý příští týden.

„Víkend byl hlavně v sobotu nádherný, co se počasí týče. Ráno se lyžovalo skvěle, protože to bylo ještě přimrzlé, takže lidé byli spokojeni, alespoň ti, co dorazili hned ráno,“ uvedl Vrzgula. Přesto návštěvnost byla už podprůměrná, v sobotu do střediska přijelo kolem 700 lidí, v sezoně jich přitom na svahu bývá i kolem 2500. Dnes už dorazilo jen zhruba 400 lidí.

Středisko bude v provozu i v příštím týdnu, ale už jen jeho severní strana s lanovkou. Jižní část svahu se už na víkend uzavřela. „Jih už jsme vypnuli, opřelo se do toho slunce a už to nemělo význam, nedalo se to udržet,“ uvedl Vrzgula. Předpokládá, že v příštím týdnu by mohli dorazit především majitelé dlouhodobějších jízdenek, kteří je ještě budou chtít využít.

„Má být chladno, tak snad někdo přijde. Máme tady ještě i nějaký lyžařský výcvik,“ podotkl Vrzgula. V areálu se sice bude jezdit až do neděle, ale na sobotu bude připraveno slavnostní zakončení sezony, jezdit se bude i za speciální jízdné. V areálu je aktuálně zhruba 25 až 45 centimetrů sněhu.

Podle Vrzguly o víkendu do hor vyrazila řada pěších turistů, kteří už místo lyží směřovali na procházky. Zatímco lyžaři a snowboardisté mají poslední šanci si ještě užít sezonu, pro vyznavače běžeckého lyžování už stopy nejsou v dobrém stavu.

V Jeseníkách ještě zájem byl

Jeseníky zažily jeden z posledních lyžařských víkendů. Návštěvnost lyžařských areálů byla podle provozovatelů díky slunečnému počasí o dostatku sněhu dobrá. Některá jesenická zimní střediska budou v provozu ještě příští týden. V Jeseníkách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti.

Vleky byly o víkendu v provozu například na Červenohorském sedle na pomezí Jesenicka a Šumperska, kde sjezdovky stále pokrývá až 75 centimetrů sněhu. „Víkendová návštěvnost byla na toto období průměrná. V sobotu byla jasná obloha a bylo to tady spíš o opalování než o lyžování. Dnes se zatáhlo a návštěvnost už byla slabší,“ řekl ČTK správce lyžařského areálu na Červenohorském sedle Martin Dubský.

V provozu byly o víkendu díky zájmu lyžařů také sjezdovky v Koutech nad Desnou na Šumpersku. Naopak vleky se o víkendu už nerozjely v Branné na Šumpersku. „Zavřeli jsme to v pátek. Je už moc velké teplo a lidi nechodili,“ řekl dnes ČTK provozovatel areálu Rostislav Procházka.

Lyžařská sezona v Jeseníkách tímto víkendem ale ještě neskončila. „Má se ochladit, takže plánujeme lyžování příští týden až do neděle. Pak se rozhodneme, jak dál,“ podotkl Dubský. Na své si přijdou lyžaři i v Koutech. „Plánujeme, že do konce března budeme v provozu,“ řekl dnes ČTK vedoucí areálu Petr Marek.

zdroj: ČTK
Spustit audio