Zima bude ve válce víc nahrávat Ukrajincům, myslí si americký generál ve výslužbě

11. prosinec 2022

Teploty pod bodem mrazu zpomalují pohyb na bojišti a mění vojenskou strategii na obou stranách. Pro vojenské pozorovatele je otevřenou otázkou, jestli změna ročního období zmrazí také samotný konflikt, nebo zda toho jedna ze stran dokáže využít. Odhadnout se to pokouší také server Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda. Největší boje na frontě se přesunuly z jižní do východní části Ukrajiny. Rozsáhlé území na severovýchodě a východě začíná pokrývat sníh.

Než začalo na Ukrajině sněžit, pršelo. Ledová voda zaplnila zákopy táhnoucí se válkou pustošenou krajinou. Zmrzlá půda teď komplikuje vojákům jejich stavbu.

Opakované ruské raketové údery navíc zničily podstatnou část elektrické a topné infrastruktury země.

Situace přes zimu bude komplikovanější pro ruskou stranu.
generál americké armády ve výslužbě

Rádio Svobodná Evropa s odkazem na některé západní zpravodajské zdroje uvádí, že intenzita bojů se s nižšími teplotami může zpomalit.

„Už nyní vidíme snížené tempo konfliktu," uvádí Avril Hainesová, ředitelka amerických národních zpravodajských služeb. Má za to, že tento trend můžeme očekávat i v následujících měsících.

Čtěte také

Podle generála americké armády ve výslužbě Bena Hodgese, který velel silám Spojených států v Evropě, bude situace přes zimu komplikovanější pro ruskou stranu. Nově mobilizovaní ruští vojáci totiž obvykle nejsou dobře vybaveni. Navíc jim chybí soudržnost a schopné velení, popisuje Hodges.

Zimní podmínky představují pro vojáky v poli velkou výzvu. V zákopech, v blátě a na sněhu se dají snadno rozpoznat jejich stopy. V lese je zase díky opadaným stromům snazší zpozorovat jednotky a techniku pomocí dronů.

Rusové se obrátili na severokorejské oděvní továrny, aby pro jeho vojáky vyrobily zimní uniformy.

„Všechno se pohybuje o něco pomaleji a vojáky to vyčerpává," doplňuje vysloužilý generál.

Toto hodnocení ale rozporují některé zdroje z ukrajinských ozbrojených sil. Mluvčí východního velení ukrajinské armády Serhij Čerevatij říká, že jakmile bláto zmrzne a půda se zpevní, budou se tanky a těžká bojová vozidla pohybovat snadněji.

Čtěte také

„Děláme vše pro to, abychom byli připraveni na vojenské operace v zimním období“, řekl Čerevatij pro zpravodajskou službu ministerstva obrany. Dodal, že armáda připravuje techniku do zimního provozu a svým jednotkám poskytuje speciální zimní výbavu.

Podobný pohled sdílí i washingtonský výzkumný Institut pro studium války. „Zima je obvykle nejlepším obdobím pro vedení mechanizovaných bojů na Ukrajině, zatímco jaro je z tohoto pohledu noční můrou,“ uvádí think tank v jednom ze svých pravidelných hodnocení.

Tání totiž rozvodňuje řeky a mění pole v moře bahna. Ukrajinská vojska proto asi chtějí využít zmrzlého terénu ke snazšímu pohybu.

Ruská mobilizace způsobila vážné problémy se zásobováním zimním oblečením, prohlubuje se i společenská nespokojenost napříč federací.

Za současných okolností si je těžké představit, že by Rusové mohli dosáhnout zásadních průlomů.

Server připomíná případy, kdy si některé nově mobilizované ruské jednotky na sociálních sítích stěžují, že si musí kupovat vlastní vybavení, včetně kamen na topení. Rusko se už prý i obrátilo na severokorejské oděvní továrny, aby pro jeho vojáky vyrobily zimní uniformy a spodní prádlo.

Čtěte také

Podle britského odborníka na ruské bezpečnostní složky Marka Galeottiho Moskva stále častěji nasazuje pozdní sovětskou výzbroj z 60. a 70. let. „Za těchto okolností si opravdu nedovedu představit, že by mohli dosáhnout zásadních průlomů,“ poznamenal expert v rozhovoru pro britský Daily Telegraph.

Ruské síly se proto možná pokusí udržet své linie až do jara. Moskva pokračuje v posilování jednotek dalšími z odhadovaných 300 tisíc mobilizovaných vojáků, kteří se cvičí, aby mohli být nasazeni.

Podle think tanku Atlantic Council jde patrně o taktiku, jak si přes zimu vynutit patovou situaci a s blížícím se jarem posílit vojska nově vycvičenými a vybavenými mobilizovanými jednotkami.

Na druhou stranu bychom neměli podceňovat „stoicismus“ ruského vojáka.

Server zároveň připomíná slova bývalého profesora studií válek na King's College London Lawrence Freedmana, podle kterého bychom neměli podceňovat „stoicismus“ ruského vojáka. Řada válek v minulosti ukázala, že vojáci navzdory neuvěřitelnému utrpení dokázali na bojišti přestát často velmi složité podmínky. 

Finský vojenský důstojník zas připomíná, že důležitá jsou také kamna na vytápění bunkrů, generátory energie, vyhřívané stany, nebo spací pytle a karimatky.

Čtěte také

U těžké techniky, jako jsou houfnice, ozbrojené transportéry, tanky nebo nákladní vozidla, se vojáci musí vyrovnat s komplikovanější základní údržbou. Olej při teplotách pod bodem mrazu mění viskozitu a nekvalitní gumová těsnění mohou praskat.

Finská armáda například své vojáky učí, aby v chladném počasí vyčistili všechen olej z teplých hlavní zbraní, a to dřív než opustí své stany a vyrazí do mrazu. Jinak se na kovu objeví kondenzát, který zamrzne a může pušku zablokovat.

„Vzhledem k terénním podmínkám si nejsem jistý, jestli bych teď byl na Ukrajině efektivním velitelem,“ ilustruje náročnost situace finský plukovník Janne Makitalo v závěru.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiozáznamu, připravili Ondřej Čížek a Tea Veseláková.

autoři: Tea Veseláková , Ondřej Čížek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.