Žijeme v době šestého masového vymírání?

8. říjen 2011

Z médií se neustále dovídáme o vymírání živočišných a rostlinných druhů vlivem činnosti člověka. Bývá přirovnáváno k pěti masovým vymíráním v geologické historii Země.

Jakékoli odhady současného vymírání jsou jen těžko srovnatelné s vymíráními rozpoznatelnými ve fosilním záznamu. Navíc je hodně ošemetné srovnávat současnou rychlost vymírání s těmi předchozími. U některých skupin docela dobře víme, kolik druhů během posledních desítek až stovek let vymřelo. Podíl druhů vymřelých během posledních 500 let se pohybuje v jednotkách procent. Nedá se tedy ani zdaleka srovnat s masovými vymíráními v geologické historii Země. Z tohoto hlediska tedy rozhodně zatím nežijeme v éře šestého masového vymírání. Má to ale háček. Během prastarých masových vymírání toho sice vymřelo nesrovnatelně víc, ale za mnohem delší dobu. Podíváme-li se na rychlost současného vymírání, situace se nejeví zdaleka tak optimisticky.

Současná rychlost vymírání je vyšší. Kdyby současné vymírání pokračovalo stejnou rychlostí dále, dosáhneme rozsahu srovnatelného s masovými vymíráními během pár stovek až pár tisíců let. To je docela varující, zvláště když se nemůžeme spolehnout na to, že se civilizační tlak na přírodu nějak výrazně omezí.Lidská populace roste a tlak na přirozené typy prostředí bude stoupat. Řadě ztrát tedy nezabráníme. Na druhou stranu situace rozhodně ještě není ztracená a cílenou ochranou zaměřenou na konkrétní území a konkrétní druhy lze dosáhnout lecčeho. Je to každopádně lepší než hořekování nad šestým masovým vymíráním.

Článek publikujeme se souhlasem časopisu Vesmír 10/2011.

autor: David Storch
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.