Židovské hlídky po nocích rozhánějí 'smíšené' dvojice

1. říjen 2009

V řadě izraelských měst i v některých židovských osadách na okupovaných územích se po nocích rozjíždí poměrně nová aktivita: úderky židovských nacionalistů se vydávají do ulic a snaží se mařit schůzky židovských děvčat a jejich arabských milenců. Ačkoli kritici mluví o tom, že je to očividný rasismus, někde takové hlídky jednají dokonce v součinnosti s izraelskými úřady.

Na těchto aktivitách, o nichž široce referuje izraelský tisk a jsou předmětem vyhrocených diskusí na internetu, podílejí převážně mladí lidé, jichž jsou už stovky.

"Hlídky se vydávají se v noci do ulic,aby Araby, kteří se scházejí s židovskými dívkami, v ulicích všemožně šikanovali, vydávají se například za policisty, dávají jim falešné pokuty a podobně," popsal Tureček s tím, že členové hlídek argumentují tím, že Arabové svádějí židovské dívky drahými dárky, odvádějí je do arabského prostředí, čímž mísí židovskou a arabskou krev, a děvčata prý nevědí,do čeho jdou. Jsou prý často zneužívána v arabském prostředí, dochází tam k domácímu násilí, mladí Arabové bývají často nezaměstnaní, je to společenská spodina atd.

Kritici těchto aktivit podle Turečka naopak říkají, že jde o rasismus, že jim nejde o boj proti domácímu násilí, že hlídky rozhánějí i poklidné židovsko-arabské páry, kde k žádnému násilí nedochází, vadí jim jen to, že Židovka chodí s Arabem. Objevují se i názory, že počínání hlídek připomíná poměry v nacistickém Německu ve 30. letech, kdy přesně takto fungovaly úderky, které chránily německé dívky před "židovskou spodinou", a nyní že se to přeneslo do Izraele na úkor Arabů.

autoři: Břetislav Tureček , aa
Spustit audio