Zhoršuje se životní úroveň lidí, kteří přežili holokaust

28. únor 2013

Svět si ve čtvrtek připomněl Mezinárodní den obětí holokaustu a izraelský deník Jediot Achronot se při této příležitosti podíval na situaci těch, kdo nacistickou genocidu přežili a žijí dnes v Izraeli. Zjistil alarmující fakta – počet těch, kdo potřebují finanční pomoc, vzrostl v posledních pěti letech o 160 % a podpůrným organizacím hrozí zhroucení. Například 84letý Ernest Dojč žije z ruky do úst a nemá peníze ani na mobilní telefon nebo DVD přehrávač. Většinu penze vydá za nájem jednopokojového bytu a na ostatní výdaje mu zbývá zhruba 500 dolarů měsíčně. Je neustále v depresi a musí brát léky.

Podobná je situace asi 60.000 lidí, kteří genocidu přežili a podporuje je Nadace pro oběti holokaustu v Izraeli. Ještě v roce 2005 pečovala jen o 23.000 osob. K prudkému růstu počtu potřebných na 60.000 došlo přesto, že za posledních pět let asi 56.000 pamětníků holokaustu zemřelo – tedy asi 22 % z celkového počtu těchto lidí na světě, který Jediot Achronot odhaduje na 264.000. Z nich žilo vloni v Izraeli 208.000 a podle odhadů jich letos zřejmě zemře šest procent, tedy 13.000. Nadace se obává, že finanční potřeby 60.000 lidí nedokáže uspokojit navzdory většímu rozpočtu. Se zvýšením potřeby finanční pomoci stoupl i průměrný věk jejích příjemců.

Nad organizacemi lidí, kteří přežili holokaust, se v Izraeli vznáší hrozba zániku i proto, že mnohé nedokáží platit rostoucí daň z nemovitosti. Vláda sice slibuje nápravu, ale ta stále nepřichází. Některé z těchto organizací už dnes sídlí v bytech a domech svých klientů, aby nemusely platit nájem. Jejich činnost je nepostradatelná – pomáhají starým lidem nejen fyzicky, ale i například při styku s úřady, s vyřizováním žádostí a dalšími obtížně zvladatelnými úkony. Mnoho starých lidí je osamělých a organizace pro ně pořádají společenské události a pomáhají jim dostat se mezi lidi. Nejmladším lidem, kteří přežili holokaust, je dnes více než 75 let.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu