Zhnědlé plody meruněk a zčernalé květy třešní a jabloní. Ovocnáři sčítají škody, které způsobil mráz

24. duben 2024 11:15

Na jihu Čech klesaly v uplynulých dubnových dnech teploty k pěti stupňům pod nulou. Škody tak sčítají další zemědělci a ovocnáři. Mrazy poničily třeba část budoucí úrody ovocných sadů v Krtelích na Prachaticku.

„Když utrhnu, rozloupnu, tak vidíte, že už je taková divná, gumová, hadrovitá, deformovaná,“ ukazuje meruňku ve svém sadu v Krtelích na Prachaticku Pavel Holub. „Poškozené meruňky mají divnou barvu, jsou tmavé, dohněda,“ dodává jeho syn Lukáš.

Stromy jsou přitom obsypané květy. „Násada byla letos ohromná. Kdyby nám z ní zůstalo dvacet procent, tak by to stačilo, ale bojíme se, že po těch mrazech tam ani těch dvacet procent nebude,“ říká Lukáš Holub.

Omrzlé květy třešní mají černé středy, není tedy podle Pavla Holuba jisté, že přežijí. „Určitě to znamená velké komplikace. Investovali jsme do toho velké úsilí, je tam už pět postřiků a návratnost bude nulová,“ komentuje.

Čtěte také

V některých sadech se při mrazech využívají parafínové svíce. Tady se to ale moc často nedělá. „Není tu tolik meruněk, u kterých se to používá nejvíc, a hlavně je to finančně hodně náročné. Soused jezdil naprázdno s postřikovačem a rozháněl vzduch, ono se povídá, že míchání vzduchu to taky může zachránit, další možnost je mlžení, ale je otázka, nakolik to pomůže. A my bychom stejně nestihli jezdit na celých dvaceti hektarech,“ popisuje Lukáš Holub.

Vasyl Manzyuk, majitel firmy, která pěstuje jahody v městských zahradách ve Vodňanech, stihl některé plody přikrýt plachtou. „Ještě v sobotu za deště jsme tu běhali a přikrývali, ale ne všude to pomohlo,“ líčí. Samotné pořízení folie ho vyšlo na sto tisíc korun, zakrýt zvládl čtyři a půl hektaru.

Na poli, které zakryté není, je téměř každý květ spálený mrazem a má černý střed. „Z těchto květů úroda nebude. Doufáme, že se jahody nevzdají a pustí další květy v květnu a že alespoň něco z nich bude,“ uzavírá Vasyl Manzyuk.

Celkové škody na úrodě ovoce se ukáží během několika dní, maximálně týdnů.

Spustit audio

Související