Zemřela ikona českého jazzu Antonín Viktora

30. květen 2014

Ve čtvrtek 29. května zemřel v 71 letech Antonín Viktora, přední představitel českého jazzu. Zvuk jeho kytary zněl na Pražském hradě i v jazzových a bluesových klubech po celé republice.

Antonín Viktora, známý jako Tony, se narodil roku 1943 ve stejný den, jako zemřel. Jen s rozdílem 71 let. Ještě mladý se kdysi vydal z Hodonína do Prahy za prostým účelem: hraním jazzu. Jediným zavazadlem byla tehdy jeho kytara.

Jeho hraní v pražských jazzových klubech se nedalo přeslechnout. Pro zkušené, všestranné a renomované mistry jazzu působil jako nespoutaný živel a byl vždy osvěžením a motivací.

Brzy se dostal do té nejlepší společnosti jako například do Jazzového Sanatoria Luďka Hulana nebo SHQ Karla Velebného. Během své hudební kariéry hrál v nejrůznějších sestavách včetně orchestru Karla Gotta. Na hostování ve studiu si ho pozvala i Dara Rolins.

Jediná zvuková památka
V průběhu několika let se stal v československé jazzové vinotéce nezaměnitelnou a chuťově vyzrálou značkou. Hrál na kytaru v těch nejrozmanitějších sestavách od duetů po bigbandová seskupení.

Jeho CD „Tony“ je jen nepatrnou výsečí širokého muzikantského záběru a vlastně jediným reprezentativním, kompaktním záznamem jeho jazzové hry.

Rozloučení s Tony Viktorou se uskuteční ve středu 4. června 2014 v 15:00 ve velké obřadní síni Strašnického krematoria.

Hudební rozloučení připravují jeho spoluhráči v pražském Blues sklepu v Liliové ulici na sobotu 21. června od 21:00.

autor: lkh
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka