Zemřela babička celých generací Libuše Havelková. „Vím, že jednou budeš šťastná,“ napsal jí kdysi Vladimír Ráž

Ve věku 92 let zemřela herečka a moderátorka Libuše Havelková. Odchod nejslavnější představitelky pohádkových stařenek potvrdil mluvčí Národního divadla. Havelková svou bohatou hereckou kariéru zakončila symbolicky jako babička Libuška v televizní Kouzelné školce.

Sama si paradoxně na vlastní babičku nepamatovala. „To jsem byla hodně malá,“ posteskla si ve svém posledním rozhovoru na Dvojce v roce 2007. „Ale na maminku vzpomínám moc a s velkým vděkem. Kdyby tu byla, tak bych jí za všecko ještě jednou ráda poděkovala, ruku políbila,“ svěřila se.

Osudová žena slavných mužů

„Byli jsme tři a starala se o nás sama. Mně umřel tatínek, když mi bylo šest let. Měla veliké starosti aby všechno obstarala a všem nám zařídila budoucnost.“ Sama Libuše Havelková se stala matkou slavného syna Ondřeje Havelky. Ještě v roce 2007 chodila pravidelně na jeho koncerty s Melody Makers.

Moc se ale neví o jejím vztahu s hercem Vladimírem Rážem. Svěřila se o něm do pořadu Příběhy slavných v roce 2013. Herec jí posílal řadu dopisů, v pořadu herečka čte z toho úplně posledního, neúplného. Její přednes je i po letech plný emocí a její komentáře dojímají (poslouchejte v čase 6:25).

Zakladatelka Divadla Disk, proděkanka DAMU

„My jsme byli první studenti Akademie múzických umění. Zakládali jsme Divadlo Disk,“ popisovala herečka. Ke studiu herectví se přihlásila jako 18letá v roce 1942. Němci pak brzo školu zavřeli a ona byla nuceně nasazena na práci v Říši. Ke studiu se vrátila až v roce 1946.

Od roku 1948 hrála v Ostravě, později v pražském Divadle E. F. Buriana, ve filmech i televizi. Členkou Národního divadla byla od roku 1960. Už u Buriana učila a později i na Pražské konzervatoři nebo DAMU, kde později vykonávala i funkci proděkanky. V roce 1981 získala titul zasloužilá umělkyně.

Herečka Libuše Havelková

„Chodím s hůlčičkou, čtu hodně a starám se o sebe. A děti se o mě taky starají,“ popisovala svůj život ještě v roce 2007. Filip Černý ji na snímku zachytil v roce 2014, když poskytovala rozhovor Českému rozhlasu České Budějovice, odkud pocházela. Herečka zemřela ve věku 92 let.

autor: rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.