Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, kterého proslavila píseň Lásko, já jedu dál

21. duben 2024 09:53

Po dlouhé nemoci zemřel v sobotu večer zpěvák a herec Josef Laufer. Českému rozhlasu to potvrdil ředitel divadla Broadway Oldřich Lichtenberg. Interpretovi hitu Sbohem, lásko, já jedu dál bylo 84 let. Poslední čtyři roky strávil Laufer v nemocnici v umělém spánku po operaci srdeční chlopně. Známé je jeho vystupování s kapelou Golem. Po roce 1989 pak Laufer svoji všestrannost uplatnil v řadě muzikálů. A diváci ho znají také z filmové série Kameňák.

Často také vystupoval na akcích Českého rozhlasu Region. Vidět ho mohli posluchači například na narozeninovém koncertě v Poděbradech, nebo na vyhlášení jednoho z ročníku Pochoutkového roku.

Josef Laufer - Narozeniny Regionu 2019

Když byl Josef Laufer malý, vůbec prý netušil, že bude zpěvákem. Po otci chtěl být lékařem nebo kazatelem.

„Když nás máma vzala do nějakého kostela, tak farář nebo kněz hovořil k čumícímu davu, fascinovalo mě, jak na něj všichni koukali s otevřenou pusou. To se mi líbilo, ta jeho pozice. Z toho asi potom vyšlo to herectví,“ řekl v roce 2019 Českému rozhlasu Laufer, původním jménem José Francisco Pérez Rodriguez de Montagnes Laufer.

Rodiče se totiž potkali ve Španělsku v době občanské války, kde lékař Maxmilián Laufer působil jako interbrigadista. Po porážce republikánů odešel se ženou do Francie a bydleli nedaleko španělských hranic.

Kvůli svým kořenům se tak Laufer musel vyučit, a to v Tesle ve Vrchlabí. V té době také začal vystupovat se skupinou Golem a hrál v prvním českém jevištním muzikálu Gentlemani. „To byla tenkrát strašná bomba. Je neuvěřitelné, jak to mělo na tu dobu úžasný timing,“ vzpomínal.

Obliba doutníků

Díky své perfektní znalosti angličtiny, španělštiny a němčiny vystupoval nejen v českých, ale také v zahraničních pořadech. Hrál a zpíval v několika filmech. Známá je jeho role v muzikálu Starci na chmelu.

K Josefu Lauferovi odjakživa patřily doutníky, začal je prý kouřit na Kubě, kde se živil jako tlumočník. „Lidé si mysleli, že je to ode mě frajeřina. Ale mně opravdu chutnali. Kouřil jsem je asi 40 let. Pak jsem toho nechal,“ popisoval.

S výtvarnicí Irenou Greifovou má dceru Ester, která mimo jiné za ministerstvo zahraničí koordinovala pomoc v Afghánistánu.

V souvislosti s úmrtím herce a zpěváka Josefa Laufera zařazujeme dnes ve 22:04 do vysílání mimořádnou vzpomínkovou reprízu pořadu Zálety Aleny Zárybnické 

autoři: Alžběta Havlová , red
Spustit audio