Zemřel Eric Carmen

15. březen 2024

Písničku Hungry Eyes, kterou díky filmu Hříšný tanec, zná asi každý, nazpíval v 80. letech Eric Carmen. Dalším velkým hitem byla písnička All By Myself. Eric Carmen tento týden zemřel.

"Přineslo mu velkou radost, když věděl, že po celá desetiletí se jeho hudba dotýkala tolika lidí a bude jeho trvalým odkazem." Tato slova pronesla manželka jednoho z nejuznávanějších amerických autorů, vynikajícího zpěváka a hudebního skladatele Erica Carmena, známého svým hitem All By Myself. Byl spoluzakladatelem skupiny Raspberries, v překladu Maliny. Ta byla už od svého počátku velmi úspěšná, některé skladby z její první desky, která vyšla v roce 1972, se dostaly do amerických i britských hitparád. Po čtyřech společných letech se kapela v roce 1975 rozpadla a Eric Carmen se rozhodl pro svou vlastní sólovou dráhu. A ta byla velmi úspěšná.

V 80. letech nazpíval milostnou píseň Hungry Eyes z kultovního filmu Hříšný tanec. Ale mezi sólovými skladbami, kterými se nejvíce proslavil, je nejslavnější píseň All By Myself, která se později stala jedním z hitů kanadské zpěvačky Céline Dion. Píseň zazněla také v úvodní scéně filmu Deník Bridget Jonesové. U nás tuto píseň nazpíval na konci sedmdesátých let Karel Gott. Text mu napsal Zdeněk Borovec. Nazval ji Kam tenkrát šel a sám Karel Gott později potvrdil, že píseň byla věnována památce Jana Palacha.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.