Zemi hrozí srážka s asteroidem, zachránit nás může jaderný výbuch, tvrdí NASA

22. březen 2018

K Zemi se blíží obří asteroid. Dorazí sice „až“ v roce 2135, velkou hlavu ale vědcům dělá už teď.

Asteroid by se měl podle propočtů k Zemi přiblížit v září 2135. Pravděpodobnost, že naši planetu zasáhne, je asi 1:2700. Objekt má název Bennu a má průměr asi půl kilometru.

NASA teď sice preventivně zkoumá, jak případnou hrozbu zastavit, podle americké vědkyně Kirsten Howleyové by se ale o případném zásahu mělo rozhodnout co nejdřív. Čím blíž totiž bude asteroid k Zemi, tím větší síla na jeho odvrácení bude potřeba.


Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku až donedávna ujišťoval, že asteroid Bennu nepředstavuje žádné reálné riziko. Teď ale NASA uvedla, že Bennu se může v roce 2135 dostat do tak nevhodného směru, že by se s velmi malou pravděpodobností mohl srazit s naší planetou.

Jaderný výbuch, nebo impaktor

A jak chtějí vědci asteroid odklonit z jeho cesty? Podle deníku Washington Post připadá v úvahu termonukleární úder. Jaderný výbuch by mohl letící těleso odklonit z dráhy a při dostatečné síle i zničit.

O tomhle řešení se zatím jen uvažuje, vědecké týmy NASA proto odmítly vypočíst, kolik by celá operace mohla stát. Druhou možností je použití takzvaného impaktoru, tedy devítitunového nákladu, který by do asteroidu vrazil a vychýlil ho z kurzu.

V roce 2135 se možná obří asteroid srazí se Zemí
autoři: als , vjb
Spustit audio