Zeman v projevu cílil na vnitřní nepřátele, koronavirus nechápe jako zásadní krizi, míní politolog

20. březen 2020

Prezident Miloš Zeman vyzval občany v souvislosti s šířením nákazy způsobené novým typem koronaviru k odvaze. Lidé nemají epidemii zlehčovat, ale zároveň ani propadat panice a strachu, řekl v předtočeném projevu v televizi Prima.

„Projev nijak nevybočoval z prezidentova tradičního politického stylu. Státnické projevy chápe velmi specifickým způsobem,“ poznamenává politolog Jan Květina z Metropolitní univerzity Praha.

Čtěte také

Projev státníka se podle něj vyznačuje tím, že vedle získávání politických bodů je jeho cílem i nalézání jednotící linie ve společnosti – například pojmenováním společného nepřítele, v tomto případě koronaviru. Zeman prý ale zmiňoval hlavně vnitřní nepřátele.

„Zeman sice na jedné straně říká: ‚Buďme k sobě lidští, chápejme se a buďme jednotní.‘ Ale zároveň nevynechá jedinou příležitost poukázat na v jeho pohledu ‚nekalé‘ živly, které boří jednotu. Za státnický ten projev považovat nemůžeme,“ míní politolog.

Květina poukazuje i na fakt, že prezident byl k projevu vytrvale vyzýván, což prý naznačuje, že je ve vleku událostí.

O koronaviru tam bylo jen málo zmínek a hlavní bod projevu směřoval jinam – svědčí to o tom, že prezident tu krizi nechápe jako zásadní.
Jan Květina

„Politický styl Miloše Zemana je založen na vytipovávání soupeřů a vnitřních nepřátel. V tomto ohledu to splnil. Je také otázka, komu byl projev určen – ne českému národu jako celku, ale těm, kteří jsou naladěni na stejné vlně jako prezident,“ míní Květina.

Čtěte také

Opozici vyzval Zeman k tomu, aby podporovala vládu – a pokud toho není schopna, měla by alespoň v době karantény mlčet.

„Kdyby opozice využívala situace k okopávání kotníků, že premiérem je bývalý komunista a daňová nebo sociální politika je špatná, to by bylo nemístné. V časech krize je ale klíčové, aby každý svědomitě dělal svou práci. A úkolem opozice je hlídat vládu,“ zdůrazňuje politolog.

Zároveň podle něj v Česku neexistuje strana, která by se vymezovala proti aktuálnímu krizovému režimu. Pokud by se ale dělo něco nestandardního, musí se opozice ozvat.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související