Zelný koláč z Alsaska
Zelí často považujeme za pouhou přílohu, ať už se jedná o kachnu nebo vepřovou pečeni. Může ale být i hlavním chodem!
Naší posluchačku Evu dobře znáte, je totiž autorkou báječného jablečného koláče.
Tentokrát si ale pro nás připravila koláč zelný, původem z Alsaska. Budeme na něho potřebovat:
- 500 g listového těsta (na pokrytí dna formy)
- 350 g mletého masa
- 250 g kysaného zelí
- 100 g špeku
- 100 ml zakysané smetany
- 1 cibuli a stroužek česneku
- Strouhaný sýr na zasypání
- sůl, pepř
Nekrájejte ihned!
Formu vyložíme pečícím papírem a tenkou vrstvou listového těsta. Na pánvi opečeme špek a přidáme nakrájenou cibulku. Po třech minutách odstavíme a necháme vychladnout.
Zelí smícháme dohromady s masem a česnekem utřeným se solí. Touto směsí vyplníme formu s těstem a přelijeme zakysanou smetanou. Vše posypeme strouhaným sýrem a dáme asi na 40-50 minut péct při 200 stupních.
A ještě jedna důležitá rada na závěr. Než budete koláč krájet, nechte ho trochu vystydnout, aby se nerozpadl. Dobrou chuť vám přeje Dvojka i naše milá posluchačka.
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka