Zelný koláč z Alsaska

25. únor 2016

Zelí často považujeme za pouhou přílohu, ať už se jedná o kachnu nebo vepřovou pečeni. Může ale být i hlavním chodem!

Naší posluchačku Evu dobře znáte, je totiž autorkou báječného jablečného koláče.

Tentokrát si ale pro nás připravila koláč zelný, původem z Alsaska. Budeme na něho potřebovat:

  • 500 g listového těsta (na pokrytí dna formy)
  • 350 g mletého masa
  • 250 g kysaného zelí
  • 100 g špeku
  • 100 ml zakysané smetany
  • 1 cibuli a stroužek česneku
  • Strouhaný sýr na zasypání
  • sůl, pepř

Nekrájejte ihned!

Formu vyložíme pečícím papírem a tenkou vrstvou listového těsta. Na pánvi opečeme špek a přidáme nakrájenou cibulku. Po třech minutách odstavíme a necháme vychladnout.

Čtěte také

Zelí smícháme dohromady s masem a česnekem utřeným se solí. Touto směsí vyplníme formu s těstem a přelijeme zakysanou smetanou. Vše posypeme strouhaným sýrem a dáme asi na 40-50 minut péct při 200 stupních.

A ještě jedna důležitá rada na závěr. Než budete koláč krájet, nechte ho trochu vystydnout, aby se nerozpadl. Dobrou chuť vám přeje Dvojka i naše milá posluchačka.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka