Zelená Sahara? Adaptační programy jsou možné i tam, kde se to zdá nemožné, říká hydrolog Daňhelka

24. srpen 2021

Chudé státy afrického Sahelu jsou závislé na své krajině. Saharská poušť však moc možností k přežití nedává. Postupující písečné duny se snaží už léta zastavit tzv. Velká zelená zeď – pás vegetace od Senegalu po Džibutsko. Jak si ambiciózní africký projekt vede? 

Čtěte také

Reference jsou veskrze pozitivní. Zdá se, že to jako opatření funguje. Není to ale zas tak velké překvapení, protože tam, kde jsou stromy, přirozeně není poušť, říká pro pořad Jak to vidí... hydrolog Jan Daňhelka.

V menším měřítku víme o spoustě lokalit, kde zalesnění dokázalo kompletně změnit prostředí i z hlediska množství srážek, oběhu vody a podobně. Typicky ostrovy, které se podařilo po odlesnění znovu zalesnit, se z pouště změnily v krásnou vlhkou krajinu.

Pozitivní zpráva o úspěchu

Ambiciózní ekologický projekt, o kterém se začalo hovořit již v 50. letech, získal v roce 2007 podporu Africké unie. Dnes je do něj zapojeno 21 států a zdá se, že i přes probíhající klimatické změny má projekt úspěch.

Pozitivní zpráva je, že i ze satelitních snímků lze pozorovat, že opravdu došlo k zazelenění. Na jižním okraji pouště biomasa a množství vegetace opravdu narostly, potvrzuje host Dvojky.

Podle Jana Daňhelky je to nesporný důkaz o tom, že adaptační opatření jsou možná i v místech, kde bychom si to možná nedokázali představit.

Možnost přežití

Rozšiřování pouští je nicméně přirozený jev. Suchý vzduch vysušuje přirozeně své okolí, přijímá z něj vlhkost a následný pohyb písku pak zajistí vítr. Co by ale znamenalo, kdyby se rozšiřování Sahary zastavit nepodařilo?

Další rozšiřování pouště směrem na jih by samozřejmě znamenalo konec veškerému smysluplnému využívání krajiny. Pro chudé země Sahelu by to byl obrovský problém, protože tamní obyvatelé jsou na zemědělství závislí. Zastavení pouště jim tedy dává možnost přežití, uzavírá Jan Daňhelka.

Další témata rozhovoru: dopady globálního oteplování; životní prostředí jako mediální téma; průzkum České klima 2021 a obavy lidí ze změny klimatu.

Spustit audio

Související