Zebří pruhy

25. říjen 2002

Proč mají zebry své pruhy? Přírodovědci se dosud na odpovědi neshodli, vymysleli prý devět různých možností. Především tu, že jde o "zneviditelňující" zbarvení chránící například před útoky lvů. Zdá se však, že zebří pruhy jsou především určeny zebřím očím. Srovnáváme-li rozdílné druhy zeber, vidíme, že každý druh má typické, i pro lidské oko naprosto dokonale rozpoznatelné zbarvení i typ proužkování. Podobně jako se liší dresy jednotlivých hráčů ve fotbale nebo hokeji, představuje zbarvení jednotlivých druhů zeber jakousi vlajku, která bezpečně určuje druhovou příslušnost.

Když si detailně prohlížíme tvar pruhů, jejich šířku, s údivem zjistíme, že i při přísné druhové odlišnosti najdeme u každého jedince charakteristické individuální rysy. Zebry si jako všichni koně vzájemně čistí zuby místa, kam nedosáhnou, tedy srst na krku a hřbetu, a není proto divu, že si přitom pevně zapamatují typ proužkování. Naučit se rozeznávat proužkování matky patří k první a k nejzákladnější povinnosti každého narozeného mláděte.

Stádo zeber

Odborníci se rovněž domnívají, že střídání bílých a černých pásů má význam pro termoregulaci. Tvrdí se také, že pruhování může do určité míry odpuzovat i bodavý hmyz. Zřejmě na tom něco bude, protože na rozdíl od jednobarevně zbarvených koní na těle zeber můžeme vidět posedávat minimálně much.

autor: Ivo Budil
Spustit audio