Ze zbylého masa dobrá paštika. Vaříme beze zbytku s Lukášem Strnadem

Svému kolegovi v kuchyni řekl, ať neloupá okurky. Proč? Odpověď je jednoduchá – nechtěl mít zbytky. Šéfkuchař bistrotéky Valachy Lukáš Strnad se totiž snaží vařit bez zbytečného plýtvání potravin.

„V profesionální kuchyni zeleniny a vůbec všeho zděláte denně, týdně, měsíčně obrovské množství, a když si to spočítáte, tak potom zjistíte, že to je obrovské množství,“ vysvětluje v R-streamu na gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích.

Šimlena, káva v příboru a bramborový chléb… Alexandr Burda přibližuje gastronomii první republiky

Příprava kozího sýru

Grilovaný kozí sýr na medu s tvarůžkovým přelivem. Tak vypadá předkrm prvorepublikového menu na gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích. Připravil ho znalec gastronomie a životního stylu první republiky Alexandr Burda.

A jak třeba využít slupky od brambor? Například s nimi lze hnojit, v kuchyni usmažit třeba chipsy na sádle k televizi...

Zbylé maso z oběda, třeba kachna nebo husa, lze obrat z kostí, čerstvou zeleninu, sůl a pepř zamícháme do tuku, dáme do skleničky. „A minimálně týden můžete snídat vynikající paštiku z kachního masa,“ říká s tím, že stejný postup lze použít i z vepřového nebo hovězího masa.

Aktuální téma je ale pomačkané ovoce. Z toho se pak dají dělat marmelády, džemy, povidla... „Nikoliv ale pálenka,“ upozorňuje.

Až 40 procent Čechů vyhazuje jídlo několikrát do měsíce. Už před pěti lety ekonomové spočítali, že každý Čech nebo Češka vyhodí ročně do koše potraviny za 20 tisíc korun.

Spustit audio