Ze kterých mraků a mráčků zaprší a ze kterých ne?

24. září 2013
Rada pro tento den

S pěkným počasím se obvykle pojí mraky s jasně ohraničeným okrajem. Nejznámější jsou krásné kupky jménem cumulus, letní bílé peřiny, které pokud si zachovají svou lehkost a bělost, obvykle déšť nepřinesou.

Ani lehounké závoje sestávající z drobných ledových krystalů, táhnoucí se ve výškách a zvané cirrus slunečné počasí neohrozí. Jsou tak lehké a průhledné, že ani nevrhají stín.
Naopak rozverné beránky (Altocummulus, někdo však jako beránky pojmenovává i lehčí cirrocumulus), pokud pokryjí celou oblohu, obvykle přinášejí změnu počasí. Plují poměrně nízko a jsou plné vody.

Schovat se pod střechu je třeba před hrozivým nimbostratem, který se, ohromný a šedý, usazuje nízko nad zemí. Když z něj začne pršet nebo sněžit, jen tak hned nepřestane.
Déšť i bouřky přináší rovněž Cumulonimbus, který vypadá jako obří cumulus, spodní část plná vody je však tmavá, vršek dosahující až do 13 km výšky je zase světlejší.

Nejen tvar mraků, ale i jejich barva může o budoucím počasí leccos napovědět.

  • Načervenalé, oranžové a žluté mraky někdy značí proudění vlhkého vzduchu a možné srážky.
  • Mraky osvícené zapadajícím sluncem však mohou být krásně červené a růžové, aniž by přivolaly déšť – zvláště červánky po celé obloze svědčí spíše o nadcházejícím pěkném počasí.
  • Ochlazení a déšť předpovídá spíše žlutozelená odpolední a večerní obloha. 

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio