Ze 17 testovaných majonéz tři neprošly! Vůbec to nejsou majonézy
V úterý jsme se dozvěděli, jak dopadly testy majonéz. Prozradíme, že špatně. Více v neuatorizovaném a needitovaném přepisu poradny Dvojky.
moderátorka
--------------------
Na Dvojce Českého rozhlasu právě začíná Spotřebitelská poradna. Mým hostem je Václav Beneš z časopisu dTest. Dobrý den.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Hezké dopoledne.
moderátorka
--------------------
A já myslím, že za to dnešní téma vám mnozí spotřebitelé poděkují, protože se blíží Vánoce a majonézy se samozřejmě hodně prodávají, hodně kupují, protože my chystáme bramborový salát v mnoha domácnostech, a teď jde o to, abychom si koupili kvalitní majonézu, pokud si ji sami doma nechceme udělat. Tak to je ten důvod, proč jste se rozhodli testovat právě majonézy?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Přesně tak. Kromě toho, že samozřejmě nám jaksi ležely v žaludku již delší čas, tak to jsou Vánoce a právě ten bramborový salát, do kterého většina lidí používá spoustu majonézy a tak nás zajímalo, co vlastně do toho bramborového salátu v podobě té kupované majonézy dáváte.
moderátorka
--------------------
Tak hlavně, aby nám neležela v žaludku ta majonéza, to je dobré, to je dobré sledovat. Ale vy jste sledovali samozřejmě to nejdůležitější a to je co?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Sledovali jsme jak majonézová je majonéza a to tedy v tom smyslu, kolik v ní je žloutků a oleje, protože když si vezmete ten tradiční recept nebo to, co si představíte pod pojmem majonéza, je samozřejmě olej a jsou vaječné žloutky, nic víc kromě nějakého koření se do majonézy nedává, respektive dávat by se nemělo, ale jak jsme se přesvědčili pohledem na obaly a poté i v naší laboratoři, není tomu tak a často tím, co je na prvním místě, není ani olej, ani žloutky, ale voda. Což je velmi překvapivé, protože ta do majonézy v podstatě vůbec nepatří.
moderátorka
--------------------
Mě také docela překvapilo to, že aby se majonéza směla nazývat majonézou, musí v ní být aspoň 2 % vaječných žloutků, že to je pro představu jeden slepičí žloutek na kilogram majonézy. To se mi zdá málo, upřímně řečeno.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Je to skutečně málo. Ta vyhláška, která stanovuje, co může být majonéza, je skutečně až takto, řekněme, liberální, takže může to být, řekněme, čtrnuté tím žloutkem velmi málo. My jsme to srovnali s potravinářskými normami z 50. let, kde na kilo majonézy se dávalo 8 žloutků a při takto volně nastavených pravidlech jsme vůbec nečekali, že by v některé té majonéze bylo toho žloutku ještě méně než kolik požaduje vyhláška, ještě méně než tedy jeden žloutek na kilo. Bohužel ukázalo se, že i takové výrobky jsou na trhu, což už tedy není majonéza a nemělo by se to tak nazývat, ale skutečně tomu tak je. A těch 8 žloutků z těch 50. let, tak to nedosáhla ani jedna.
moderátorka
--------------------
Čili množství toho žloutku, to je jedno kritérium. To další kritérium je i olej, eventuálně kvalita toho oleje?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Samozřejmě, protože to je to, z čeho se skládá většina té majonézy, tak nás zajímalo, jaký olej nebo jaké složení mastných kyselin má ten olej, který se používá pro výrobu majonéz, protože i když jsou to rostlinné oleje, tak mezi nimi jsou rozdíly především co do množství nasycených kyselin a naopak těch nenasycených, takže nezdravých a zdravých mastných kyselin. A ukázalo se, že všechny majonézy byly vyrobené z řepkového oleje, respektive z jeho směsi, což je pro spotřebitele dobrá zpráva, protože ten je skutečně z hlediska obsahu těch zdravých nenasycených mastných kyselin jeden z nejprospěšnějších.
moderátorka
--------------------
Třetí skupinu tvoří látky, které my doma do majonézy nedáváme, jsou to ty látky, které podporují chuť, vůni, jsou to konzervanty a podobně, jsou to ta takzvaná éčka. Co jste v tomto smyslu zjistili?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Bylo to nakonec jedno z velmi důležitých kritérií, protože jsme zjistili, že kromě tedy již zmíněných tradičních přísad se toho do majonéz přidává poměrně dost. V první řadě jsou to konzervanty, které jsou u takového výrobku celkem pochopitelné, protože se ty majonézy kazí poměrně rychle, na druhou stranu je to otázka, jestli jich tam není příliš mnoho jen kvůli tomu, aby ta majonéza vydržela celý rok v regále, než si jí někdo koupí. Dalšími věcmi, které nás poměrně překvapily, bylo množství přídatných látek, které mají za úkol jenom to, aby ta majonéza držela pohromadě. To znamená, aby ta přidaná voda a všechny ty látky, které tam jsou, aby to dohromady dělalo tu bílou nebo žlutobílou hmotu, na kterou jsme zvyklí, a to už skutečně jsou jenom kosmetické záležitosti, které nepřináší spotřebiteli žádnou přidanou hodnotu, za to velmi zlevňují náklady výrobců.
moderátorka
--------------------
Majonézy můžeme ještě rozdělit na normální majonézy a ty majonézy, které mají název light, to znamená, že jsou jakoby odtučněné, jsou lehké. A je to tak opravdu?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Z kalorického hlediska je to skutečně tak, nicméně je nutno říci, že způsob, jakým toho výrobci dosahují, je pouze ten, že ubírají množství oleje a s tím související množství žloutků a nahrazují to již zmíněnou vodou, kterou se snaží zadržet v té majonéze tak, aby to drželo pohromadě právě těmi éčky, takže pokud si kupujete majonézu light a pokud vám záleží na tom, abyste do sebe nedostávali více kalorií a více nezdravých látek, než je nutné, tak tohle skutečně není cesta. Lepší cestou je buď si tu klasickou majonézu zředit doma, vyjde vás to i levněji, anebo si jí zkrátka dát méně.
moderátorka
--------------------
Kolik majonéz jste si nechali zkontrolovat?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Otestovali jsme 17 majonéz a mohu hned říci, že 3 neprošly vůbec, to znamená vůbec by to neměly být majonézy.
moderátorka
--------------------
Co tam bylo špatně?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Bylo tam málo žloutků i méně než ta vyhláškou požadovaná minimální 2 %, takže to jsou skutečně výrobky, které propadly na celé čáře a u zbytku těch výrobků byly rozdíly právě především co do obsahu přídatných látek a co do obsahu žloutků.
moderátorka
--------------------
Zajímavé z vašeho testu je i zjištění, že někdy cena a kvalita nemusí být úplně v rozporu. Jak to tam fungovalo v tomto případě?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Fungovalo to tak, že tam v podstatě žádný vztah není. Pokud to přepočteme na cenu za 100 gramů nebo 100 mililitrů, tak zdaleka nejdražší byly ty light majonézy, kde ovšem byl minimální podíl oleje, žloutků, takže v podstatě zase platíte za vodu a škrob. Co se týče těch majonéz, které byly kvalitní, tak tam se skutečně neprojevilo, že byste za víc vajíček v majonéze nutně museli dát víc peněz a naopak, takže je to tak trošku sázka do loterie.
moderátorka
--------------------
Senzorické hodnocení, to je další věc, která vlastně možná by stála i za zmínku, to je ta chuť, to je vlastně i to, jak to vypadá, jak nám to chutná, tak co v tomto smyslu vás uklidnilo, nebo co naopak se vám vůbec nelíbilo?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Nevím, nakolik bych to mohl nazvat uklidňujícím, ale ukázalo se, že příliš nezáleží na tom, jak je ta majonéza kvalitní z hlediska té senzoriky, především z hlediska chuti, protože nám to v podstatě vůbec nesouviselo s kvalitou, takže některé z těch majonéz, které měly skutečně minimum vajíček, byly ty, které velmi chutnaly, naopak ty majonézy, které měly vajíček hodně, chutnaly, řekněme, průměrně. Žádná nebyla vyloženě špatná na druhou stranu, takže je to buď tím, že už nevíme, jak by majonéza měla chutnat, anebo tím, že zkrátka ty majonézy, které byly ošizené, byly dobře okořeněné, takže chutnaly.
moderátorka
--------------------
Proč jste sledovali také sůl v té majonéze?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Sůl je samozřejmě důležitá z hlediska výživového. Zajímalo nás, jestli je tam hodně, málo, je to důležité senzorické hledisko. Ukázalo se, že paradoxně opět v těch light majonézách, které by měly být zdravé, bylo té soli relativně více než v těch majonézách obyčejných, což je samozřejmě paradox.
moderátorka
--------------------
Dáme prostor také našim posluchačům. Mohou volat k nám do vysílání na 22 155 25 25. A my se také budeme věnovat i tomu, co výrobce píše na té etiketě, co je pravda a co ne, co si vymýšlí a čemu máme věřit a co je dobré i sledovat samozřejmě při tom, když kupujeme majonézu. Naším hostem je Václav Beneš. Jejakaje@rozhlas.cz, 22 155 25 25. A samozřejmě po našem rozhovoru také dvojka.rozhlas.cz. Tam bude probíhat chat.
moderátorka
--------------------
Václav Beneš z časopisu dTest a výsledky testu majonéz a také vaše otázky ve vysílání. Dobrý den.
posluchač
--------------------
Luděk Kuník, dobrý den. Já bych prvně chtěl pozdravit vás i vašeho hosta a potom bych se chtěl zeptat na jednu věc. To shrnutí bylo v podstatě vyčerpávající, jenom bych rád teď věděl, kterou značky majonézy mi pan Beneš doporučí, abych si koupil, abych z toho nemarodil. Děkuju.
moderátorka
--------------------
Ano, my se k tomu, Luďku, samozřejmě chystáme, my to sdělíme za chviličku ...
posluchač
--------------------
Ano.
moderátorka
--------------------
... jenom teď ještě vezmeme jeden telefonický dotaz a potom se dozvíte, které majonézy uspěly, které naopak byste neměl třeba kupovat. Takže my děkujeme za otázku a ptáme se dalšího posluchače, co by rád věděl. Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den. Tady je Dostálová, Pardubice. Prosím vás, já mám jenom takovou otázku. Já jsem kdesi už tenhle ten test viděla, takže já asi prozradím to, co ten pán chtěl vědět, protože jsem se dočetla, že, nebo dozvěděla, že to je Poličská majonéza a já jí kupuju, protože je na ní značka ta Klasa, jako český výrobek.
moderátorka
--------------------
Aha, tak teď ...
posluchačka
--------------------
Tak by mě zajímalo, jestli je to nějakým způsobem kontrolovaný, jak je možný, že to v testu propadá, když tam je tedy na Klasa, kterou se řídíme?
moderátorka
--------------------
Ano, ano, tak to děkujeme moc za tuto otázku. Děkujeme pěkně.
posluchačka
--------------------
Ano, já vám taky děkuji, na shledanou.
moderátorka
--------------------
Tak a pana Beneše poprosím, aby odpověděl vlastně na obě otázky.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Tak už máme otázky na obě části toho pole. Tak začneme od konce. Skutečně jednou z těch majonéz, které propadly, které tedy nesplnily ani to základní kritérium na obsah žloutků, byla majonéza Poličanka od společnosti Agricol. Prakticky stejně na tom byly majonézy Albert Euro Shopper a Albert Quality light majonéza a to, co tak trošku asi potvrzuje ty výsledky, že všechny tři majonézy vyrábí společnosti Agricol. A do všech třech dává málo vajíček. Ta Poličanka, tedy ta Agricol, značky Agricol ta skutečně má značku Klasa. Tady je zjevné, že by jí mít neměla, respektive vůbec by takový výrobek neměl být na trhu. Otázka, kdo to kontroluje, je samozřejmě otázka na ministerstvo zemědělství a příslušné orgány, které mají Klasu na starosti. My jsme vlastně tohle potvrdili a není to první test, kdy vychází to tak, že ty značky nebo ty výrobky, které mají Klasu, nejsou nutně vždy ty nejlepší. Ale to, že ten výrobek propadá i v tom vyhláškovém kritériu, které je velmi mírně nastavené, to je kupodivu.
moderátorka
--------------------
Měl byste organizátorům Klasy poslat tento výtisk k přečtení.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Já myslím, že bezpochyby už jsou o tom informováni a že tady bude sjednána náprava. A abych nedlužil odpověď i tomu prvnímu posluchači. Celkově nejlepší majonéza, kterou jsme v testu měli, byla Majonéza Tesco, kterou pro Tesco vyrábí společnost Záruba M&K České Budějovice.
moderátorka
--------------------
A ta má hodně vajíček.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Ta má úplně nejvíc vajíček. Je to 5 žloutků na kilogram. Je to stále méně než těch 8 žloutků, které doporučovaly oborové normy z 50. let.
moderátorka
--------------------
Další telefonát už je ve vysílání. Dobrý den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den, dobrý den. Tady je stará kuchařka, která vařila i za války. Nemohli jsme tam dávat tolik vajec, protože jsme fasovali jedno na měsíc pro dospělí, jedině na venkově, kde měli slepičky, ale můžu doporučit, že nejlepší majonéza je udělejte si jí doma, kapejte do toho olej, žádný jiný přídavky, je výborná.
moderátorka
--------------------
Ano, a já mám ještě dotaz jeden, který jsme dostali od našeho posluchače mimo vysílání. Je to dotaz gastronomický, takže míří k vám, když jste odborníci na majonézy. On se ptá, jestli nevadí, když se tam dá celé vajíčko, tedy i s tím bílkem? Co mu poradíte.
posluchačka
--------------------
No, zbytečně to ředí, je lepší jenom žloutek.
moderátorka
--------------------
Tak výborně. Takže to doufám, že to slyšel.
posluchačka
--------------------
Protože tam bílek tam potom dělá takový ..., no, jenom žloutek.
moderátorka
--------------------
Výborně, tak děkujeme za to, že jste zavolala, že jste nám pomohla s odpovědí.
posluchačka
--------------------
A no, já vám děkuji, na shledanou.
moderátorka
--------------------
Ano. A já mám ještě otázku, která se týká etikety na těch lahvičkách, skleničkách od majonézy, protože i to je dobré číst, ale někdy je to trošku v rozporu s tím, co je obsahem té majonézy u některých výrobců. Co jste zjistili?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Je to, je to bohužel tak. My jsme porovnávali ten skutečný počet žloutků a počet žloutků uvedených na etiketě. Nemusí se to uvádět, ale někteří výrobci se tím chlubí, kolik tam mají těch vajíček, tak jsme to ověřovali a v několika případech jich tam bylo asi nepřekvapivě ještě méně než kolik uváděla ta etiketa, takže těm údajům se dá věřit opět jen s určitou licencí.
moderátorka
--------------------
Tak proto je dobré znát ten test a podívat se, jak dopadli někteří výrobci. Tak ještě chcete doplnit?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Určitě je tomu tak a to, co jsme zjistili, že cena s kvalitou nesouvisí, je dobrá zpráva v tom, že si můžete pořídit velmi levný a poměrně kvalitní výrobek.
moderátorka
--------------------
Ano, a otázka osobní nakonec. Vy umíte majonézu?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Neumím, ale máme v testu úžasný recept právě ze zmíněných oborových norem z 50. let a chystám se je vyzkoušet.
moderátorka
--------------------
Ještě možná k jogurtu, protože tím si můžeme vlastně udělat i tu majonézu takzvanou light, tak ten jogurt je dobrým typem?
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Jogurt je určitě dobrý typ, jak vyrobit skutečně zdravější light majonézu bez éček, protože do jogurtu, do bílého jogurtu se éčka přidávat nesmí, takže když si smícháte klasickou plnotučnou majonézu a jogurt bílý, tak dostanete light majonézu mnohem levněji než tu light a bez éček.
moderátorka
--------------------
Tak hodně jsme toho stihli, ale vy máte ještě nějaké povinnosti právě na našem chatu dvojka.rozhlas.cz. Tam určitě už jsou nějaké otázky k dnešnímu tématu, k testu majonéz. Václav Beneš byl mým hostem a já mu děkuji za všechny odpovědi, které nabídl posluchačům.
Václav BENEŠ, časopis dTest
--------------------
Rádo se stalo, hezký den.
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.