ZDOUNKY - příběhy, životy a osudy významných osobností

Zdounky jsou obec v okrese Kroměříž ve Zlínském kraji, 10 km jihozápadně od Kroměříže. Žije zde přibližně 2 100 obyvatel. Obcí protéká potok Kotojedka.

Osobnosti, které se ve Zdounkách narodily, nebo zde žily a tvořily:

Zdeněk Dostál

Narozen 06. 05. 1933 ve Zdounkách, zemřel 13. 08. 2018 ve Zlíně. Politik. Původním povoláním vysokoškolský pedagog. V letech 1990 až 1998 byl přednostou Okresního úřadu ve Zlíně. V listopadu 1998 byl zvolen do Zastupitelstva města Zlína a po koaličním vyjednávání byl dne 27. listopadu 1998 zvolen primátorem. Za Dostálovy éry ve Zlíně vznikla Univerzita Tomáše Bati, postavil se soubor obytných domů na Jižních Svazích a otevřela se průmyslová zóna v Přílukách. Funkci primátora zastával do roku 2002. Mandát zastupitele pak ještě dvakrát obhájil.

Josef Ruszelák

Josef Ruszelák, spoluautor smutečního oznámení Miroslava Zikmunda

Narozen 16. 06. 1938 v Nětčicích. Český malíř a grafik. Ve svých osmi letech se spolu s rodiči z Nětčic (část obce Zdounky) přestěhoval do tehdejšího Gottwaldova. Ve Zlíně žije doposud. Mezi lety 1953-1957 studoval na SPUŠ v Uherském Hradišti. Třicet pět let se věnoval profesi výtvarníka zlínského divadla. Zpracovával například divadelní plakáty a programy coby propagační grafik. Všestranně nadaný Josef Ruszelák se stal také autorem scénických výprav, zejména k pohádkám. Graficky upravoval knihy, ilustroval básnické sbírky.

autoři: Český rozhlas Zlín , Petr Krygel
Spustit audio