Zdeněk Troška začíná točit novou pohádku Čertoviny. Co o ní prozradil?

16. květen 2017

Odpočívat moc neumí, a tak začíná zase natáčet. Odkud čerpá inspiraci? A proč jsou u něj pohádky spojené s vážnou hudbou?

„Čeká mě krásná práce. Ode dneška za týden padne první klapka pohádky Čertoviny, kterou natáčíme v obci Čertovina. Tam jsme vybudovali velké peklo. Když to dobře dopadne, po novém roce půjde film do kin,“ láká režisér Zdeněk Troška budoucí diváky.

Podle České filmové databáze budou největším tahákem herci Jakub Prachař, Oldřich Navrátil nebo Radek Holub. Nepočítáme-li pohádku na pomezí rodinného filmu Strašidla (2016), byla poslední Troškova klasická pohádka taky o čertech: Čertova nevěsta (2011).

Láska ke knihám

Inspiraci nejspíš hledal ve svých oblíbených pohádkách od Jana Drdy (např. Dalskabáty). Přiznává, že už jako malý miloval i jejich ilustrace. „Hlavně ty od Josefa Lady a Mikoláše Alše.“ Vždycky, když píše scénář, poslouchá přitom vážnou hudbu.


Čtečka? Koukáte do šedivé desky! Musíte mít knížku. Ta voní. Kniha je někdo! To není něco. To je úžasný člověk, který s vámi sdílí tu chvíli. Přistupuju k nim s velikou úctou a doma mám obytný antikvariát.

„Já píšu komedii, ale poslouchám přitom Wagnera, Mahlera, Čajkovského a všechny tyhle mistry. Mě to nabíjí,“ ujišťuje. I tahle jeho láska má kořeny v dětství. „V poledne jsme doma všichni poslouchali rozhlasový koncert vážné hudby a pak pohádku. V tu dobu se u nás ani nesmělo mýt nádobí!“

autoři: eh , Jiří Holoubek
Spustit audio