Zbohatlo na obchodu s otroky, dnes je městem parků a zahrad. Zaujme ale i netradičním tobogánem

Francouzské město Nantes často bývá první větší zastávkou na poznávacích zájezdech do Bretaně. Město postupně ovládali Keltové, Římané i Vikingové. Jednou z nejznámějších památek je zámek vévodů bretaňských, který navštívil i reportér Martin Balucha. Právě z jeho hradeb se můžete sklouznout po tobogánu.

VIDEO: Na zámku nedaleko Nantes znovu ožil francouzský komik Louis de Funès

Louis de Funès

Minulý týden jsme si připomněli sto let od narození slavného francouzského komika Louise de Funèse, o kterém se říkalo, že se uchechtal k smrti. Není to tak přesné – jednoho z největších choleriků mezi herci zradilo srdce. Fanoušci Funèsovi před časem dokonce otevřeli muzeum – v místě kde žil, na zámečku v Nantes.

Kovové koryto a dřevěná konstrukce, tak vypadá tobogán, který se šplhá po zdi z 19. století. Sousední zeď je pro něj ale už příliš cenná, je totiž o čtyři století starší.

Tobogán se jmenuje Pyasage glisssé. Je to dílo, které vytvořili umělci a architekti, ale taky takové hřiště. V Nantes si rádi hrajeme. Proč by se tedy lidé nemohli sklouznout podél hradeb a zažít zámek trochu jinak,“ vysvětluje průvodkyně města Nantes Christine.

Zelený průvodce zeleným městem

Zámek nechal postavit poslední vévoda z Bretaně František II. Pevnost mu měla pomoct k udržení nezávislosti na francouzském království.

Christine ukazuje na zem na dlouhou tenkou zelenou čáru, která vede u zámku a pokračuje centrem města. Dostanete se díky ní ke katedrále, ale třeba i k vévodskému paláci. A taky vám ukáže, kde můžete ochutnat nejrůznější laskominy. Její odbočky vás totiž zavedou k nejrůznějším obchůdkům.

Kolonialistická minulost

Zámek ve francouzském městě Nantes je pravou středověkou pevností se silnými hradbami i vodním příkopem

Město Nantes se rozvíjelo díky exotickým výrobkům z kolonií. Díky nim zbohatlo. Výrobky sem přiváželi v surovém stavu, tady je zpracovávali a pak prodávali na severu Francie. Místní obyvatelé se taky zapojovali do takzvaného trojúhelníkového obchodu,“ vypráví Christine.

Nantes bylo až do 19. století nejdůležitějším přístavem pro vyzbrojování lodí. Francouzští obchodníci odtamtud taky vyjížděli na dlouhé cesty do Afriky, kde s kmenovými vůdci směňovali francouzské zboží za otroky a ty pak převáželi do Antil.

Zámeček v Champs sur Marne nedaleko Paříže proslavily Nebezpečné známosti i malá postel pro de Gaulla

Zámek Champs sur Marne byl postaven na přelomu 17. a 18. století. V posledních letech si ho oblíbili hlavně filmaři

Francie je kromě vína a sýrů s trochou nadsázky také zemí zámků. Jeden, který stojí za návštěvu, najdete kousek od Paříže. V posledních desetiletích si ho oblíbili filmaři, ale dříve sloužil především jako rezidence králů a prezidentů. Své návštěvy na zámku Champs sur Marne hostil například i Charles de Gaulle. Ovšem nespalo se mu tam vůbec dobře.

Prodávali otroky farmářům a oni za ně platili cukrem, rumem a tabákem. Právě díky nim Nantes bohatlo. Byl to skutečně velmi výdělečný obchod,“ dodává Christine.

Magnolie i banánovníky

Výsledky tohoto obchodu jsou ve městě vidět dodnes. Z takzvaného trojúhelníkového obchodu totiž bohatli měšťané, kteří pak v Nantes stavěli krásné obytné domy se sochami a bustami. Ve městě jsou taky krásné, rozlehlé parky s cizokrajnými rostlinami.

Král tady založil aklimatizační stanici a nařídil kapitánům, aby sem vozili cizokrajné rostliny. Zdejší mírné klima a dostatečně kyselá půda svědčí magnoliím nebo kaméliím. V místních zahradách jsou taky banánovníky, granátovníky nebo oleandry. I pro ně jsou tady dobré podmínky. Město Nantes zkrátka našlo zalíbení v parcích a botanických zahradách,“ popisuje Christine.

Díky příznivému klimatu a kyselé půdě se v Nantes daří magnoliím

Město kultury

I přes bohatství, které Nantes získalo obchodem s koloniemi, se mu ke konci 20. století nedařilo zrovna nejlíp.

Ponorkové doky už v přístavu nechali, nešly zbourat

Zaoceánská loď Norwegien Epic v přístavu St. Nazaire

Přístavní města mají své kouzlo. Voní dálkami, mořem, rybami, ale i těžkou prací námořníků a dělníků v docích. Pro nás suchozemce bývá každá návštěva velkého přístavu atraktivní. Obdivujeme staré i nové lodě - nákladní i osobní. Francouzský přístav Nantes-St. Nazaire najdete na břehu Atlantiku, tam, kde do něj ústí řeka Loira. Dnes bojuje o zakázky. Před 65 lety, na konci druhé světové války, se bojovalo o něj.

Loděnice zavřeli v roce 1987. Nantes bylo tehdy v poměrně tíživé situaci. Bylo to dělnické město, které přišlo o hodně pracovních míst. Firmy se stěhovaly jinam,“ potvrzuje průvodkyně Christine.

Od té doby se toho ale hodně změnilo. Město vsadilo na kulturu a různé festivaly, které přilákaly nejen umělce, ale taky firmy. V roce 2013 se navíc Nantes stalo hlavním evropským zeleným městem.

autoři: Martin Balucha , and
Spustit audio

Související