Záznam chatu: Pravidelnost stravování - 14. března

15. březen 2011

V pondělní poradně jsme se s Julií Bienertová-Vašků a Martinem Forejtem věnovali pravidelnosti stravy. Hosté nebyli ve studiu Dvojky ČRo a tak se nemohl uskutečnit živý on-line rozhovor. Vaše dotazy jsme hostům zaslali a v článku nabízíme odpovědi.


Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala na toto: ráno vstávám po 3 hodině, jsem zvyklá vypít hrníček teplé syrovátky (sušené), pak snídám po příchodu do práce (kolem 6 hod.) ovesnou kaši. Slyšela jsem, že bych tu syrovátku ráno neměla, protože je sladká. Mohla bych vás požádat o váš názor. Předem děkuji. Ivana
Dobry den, pokud vstavate a jdete pracovat, tak syrovatka neni problem – nedostatecne je jen mnozstvi energie, ktere Vam pro ranni rozjezd poskytne.Pokud ji ale vymenite za tu ovesnou kasi, dostane telo drive vice vyuzitelne energie a bude lepe pracovat.


Můj přítel témeř denně pije minerální vodu zaječickou hořkou a to až 3dcl. Chci se zeptat, zda to nemůže mít vliv na jeho zdraví.
Dobry den, pokud jde jen o 300ml, nevidel bych to jako problem. Z hlediska pestrosti stravy bych alespon doporucil mineralky stridat.


Dobré dopoledne, mám dotaz. Jak je to se stravováním v těhotenství? Abych nepřibrala víc než je nutné ale zárověň aby miminko nestrádalo. Děkuji moc za odpověď. Přeji hezký den.
Dobrý den, v těhotenství platí pravidelnost ve stravování dvojnásobně. Tělo má vyšší nároky na přívod nejenom energie, ale také např. vápníku, železa, zinku, kyseliny listove, vitaminu C atd. neměla byste se tedy bát jíst, ale snažit se o co nejpestřejší volbu kvalitních potravin.


dobrý den,chci se zeptat,co by měla obsahovat snídaně pro studenty, slyšela jsem, že bílkoviny vůbec a s tim pojící se unava psychická při trávení? Jak je prospěšné užívání hlívy ustřičné v tbl.názory lékařů se liší. Díky Illichová
Dobry den, prvotne je vubec dulezite aby studenti snidali-casto totiz radeji venuji cas spanku nez aby si privstali a radne se najedli.Dale je dulezita pestra volba a schopnost po snezenem jidle podavat nejaky vykon.Tam nas muze brzdit, jak nedostatek energie, tak jeji premira diky napr. nadbytku bilkovin a tuku. Z hlediska hlivy v tbl je dnes trh celkem zaplaveny ruznymi pripravky.Predevsim je nutne si hlidat jejich cistotu a davku v 1 tbl .Pak bych proti ni jako doplnku stravy nic nemel.Davejte si pozor na levne vyrobky, vetsinou je tam vysledny uzitek mizerny
.


Dobrý den, je hezké, že nám pan Forejt radí vzít si např. semínka apod.V podstatě jde tímto na ruku zaměstnavateli. Jsou však zaměstnání, kde jste zašpiněn během procesu a toto není možné. Poté se sice dostanete na přestávku ale z místnosti k tomu určené je kuřárna. Zaměstnavatel to nevidí. Pokud na nešvar poukážete jste venku- na dlažbě. Důvod se vždy najde.Děkuji
Dobry den, vzdy jde predevsim o Vase rozhodnuti, co je pro Vas prednejsi – volba mezi druhem prace a zdravim.Ale i tak pri Vasem soucasnem zamestnani by se dal najit napr. nejaky jogurtovy napoj, ktery jen otevrete a vypijete, aniz byste se musel jeho obsahu dotknout spinavyma rukama.


dobrý den, je mi 60. při posledním vyšetření mi na základě rozboru krve diagnostikovala lékařka mírně zvýšenou hladinu kyseliny močové, mírně zvýšenou hladinu cukru a hraniční hodnotu cholestrolu.Doporučila dietu. Když jsem si našel vhodné potraviiny ke všem těmto diagnostikovaným problémům dospěl jsem k závěru, že si navzájem odporují a při užívání vhodných potravin k řešení jednoho problému, dostávám se do problému ve druhé či třetím doporučení. Co s tím? Mám se řídit intuicí a jíst. co mi chutná?
Jiří Novotný
Dobry den, ve Vasi strave byste mel predevsim snizit prijem sladkych jidel a napoju, snizit prijem tucnych jidel a z hlediska kyseliny mocove davat predevsim pozor na lusteniny, tucna masa, masa mladych zvirat, zvěřinu, vnitrnosti, konzervovane ryby a tmavou listovou zeleninu,hrasek, kvetak, chřest, dále ovesné vlocky a musli, masove vyvary. Naopak vice nez kdy jindy si doprejte celer rapikaty a porek, ktere snizuji hladinu kyseliny mocove v krvi.Take neprazena semena a orechy jsou v poradku, nektere zeleninove vyvary, ovoce (krome fiku), mlecne vyrobky. I pro vas je dulezite pravideůlne stravovani po cca 2,5-3 hodinach, portoze tim muzete take ovlivnit vyvoj Vasich onemocneni.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.